tisdag 12 februari 2013

Aeroflot Open i Moskva

Ernesto Inarkijev är i delad ledning. Foto: russiachess.org

Aeroflot Open var tidigare en av de öppna turneringar i världen som samlade flest stormästare. Nu har turneringssystemet ändrats, i stället för långpartier handlar det om snabbschack och blixt. I dag spelades de fyra första ronderna av nio i en kvalturnering i snabbschackdelen (15 minuter plus 10 sekunder per drag). I morgon avverkas resterande fem ronder. De 32 främsta efter de nio ronderna går vidare till en cupturnering med minimatcher om två partier på fredag. Där gäller det att komma bland de åtta främsta för att vara med i finalen lördag-söndag, där ytterligare åtta speciellt inbjudna tillkommer: Alexander Gristjuk, Peter Svidler, Dmitrij Andreikin, Sergej Karjakin, Jan Nepomniachtchi, Wang Hao, Sjachrijar Mamedjarov och ytterligare en spelare.

Men nu gäller det alltså till att börja med kvalturneringen, där det finns 96 stormästare bland de 257 deltagarna. Efter första dagens fyra ronder finns det ett halvdussin spelare på 4 poäng – länkarna till resultat (under Aktuella turneringar) och direktsändning finns naturligtvis på plats i d.o.h. En partiställning från dagens övningar:

Daniil Dubov – Laurent Fressinet
Vit drar


Dambyte på e4 och hur ska vit slå tillbaka? Om Dubov slår med bonden eller tornet kan han kämpa på med bonde under. Han valde den tredje möjligheten.
29.Sxe4? Sc2! 30.uppg.

Partierna genomspelbara rond för rond.

* * * * *

Daniel Semcesen var topprankad i Brønshøj Lang Weekend och infriade förväntningarna från professor Elo och andra.

* * * * *

Sveriges Schackförbunds hemsida har fått ett nytt modernare snitt. Det var dags för en ansiktslyftning. Och för egen del skulle jag vilja byta ut den här gamla bloggen mot en regelrätt hemsida med alla möjligheter som då skulle öppnas. Ett framtidsprojekt som kräver bättre tekniska kunskaper.