lördag 3 september 2016

OS i Baku – rond 2

Magnus Carlsen och Jon Ludvig Hammer på Norges toppbord. Foto: Paul Truong, bakuchessolympiad.com

Nolltoleransen är borta: vid OS i Baku är det okej att göra första draget inom femton minuter efter rondstart. De regler som ska förhindra fusk har däremot skärpts betydligt. Det är förbjudet att ta med exempelvis mobiltelefoner, digitala armbandsur och pennor (inte bara digitala pennor) in i spellokalen. Det finns förvaringsskåp utanför spellokalen för sådant. Arrangörerna lägger ut pennor till deltagarna och de ska ligga kvar efter partiet för återanvändning i kommande ronder.

När behoven tränger på – det kan gälla toabesök, kaffeinköp eller ett bloss i rökrummet – ska matchdomaren först informeras. Om någon har fått ett remianbud och vill konsultera kaptenen ska matchdomaren finnas med och lyssna vid rådfrågningen. Tanken är väl att kaptenen då ska ta ställning till remianbudet och inte i stället föreslå ett bra drag. Men jag förstår inte hur detta ska fungera i praktiken. Låt säga att en spelare bara talar sitt hemlands tungomål och att matchdomaren inte behärskar det. Hur löser man det problemet? Rekvirerar man en auktoriserad tolk från Mongoliet (eller vad det nu kan vara fråga om)?

Det är numera sedvanliga kontroller vid ingången till spellokalen och deltagarna uppmanas att vara där 30 minuter före rondstart för att alla ska hinna i tid genom nålsögat. Under varje rond kollas 30–40 spelare med metalldetektorer varav 20 från de fyra toppmatcherna. Varje koll beräknas ta 5–10 sekunder. Däremellan spelas det schack.

Idag trädde Magnus Carlsen in i handlingen och han gjorde det med glimten i ögat:

Magnus Carlsen, Norge – Enamul Hossain, Bangladesh
Svart drarSedan blev det en massiv och framgångsrik bondestorm på kungsflygeln – se här! Norge vann matchen med 2,5–1,5. Det krävs mer övertygande norska matchsegrar för att Carlsen ska få chansen att komma upp och mäta sina krafter med spelare i världseliten.


Partiet mellan Veselin Topalov och Färöarnas Helgi Dam Ziska slutade remi. Foto: Paul Truong, bakuchessolympiad.com

Sverige vann som väntat med 4–0 mot Elfenbenskusten, som slog Mexiko med samma siffror i första ronden – utan spel. Endast två av de mexikanska spelarna hade kommit fram till Baku och det krävs tre spelare för att få lov att genomföra en match. Det var hela tretton lag som vann med 4–0 av den anledningen i rond 1. Visumproblem lär ha varit främsta anledningen till manfallet. Så kom det sig att Sverige fick möta ett lag från Elfenbenskusten som fått en plats bland fullpoängarna till skänks.

Yoboue Manan, Elfenbenskusten - Nils Grandelius, Sverige
Vit drarBorde Manan ha gett upp i den här ställningen med pjäs och bonde under? Nej, absolut inte. Det finns en räddningsaktion som måste prövas och det gjorde ivorianen.
49.Ta7+!?
Just det, ”tokiga tornet”. Det lurar ju en pattställning om tornet slås. Här gäller det alltså för den vita kungen att undkomma sin plågoande. Det är väl inte uppenbart vid första anblicken hur det ska gå till?
49...Kc6 50.Ta6+ Kd7 51.Ta7+ Ke652.Te7+
Svarts kung vill slinka ut via e5 och vägen dit går faktiskt via h8.
52...Kf6 53.Te6+ Kg7 54.Te7+ Kh8Poängen är att 55.Te8+ besvaras med 55...Tg8 varefter g-bonden har fått sin motvilliga rörelsefrihet. De schackar som nu följer tillåter svarts kung att slinka ut.
55.Th7+ Kg8 56.Th8+ Kg7 57.Tg8+ Kf6 58.Tf8+ Ke5 59.Te8+ Kd4 60.Te4+60...Kd3
Löparen ryker men det har svart råd med.
61.Txf4
Eller 61.Td4+ cxd4 och c4-bonden är mobil.
61...Txg2 62.Kxh662...Tg4
Enda vinstdraget. Så liten var alltså marginalen från första diagramställningen.
63.Txf5 Txh4+ 64.uppg.
Det är bara att hugga in på c4.

Sverige – Elfenbenskusten  4-0
Nils Grandelius – Yoboue Manan 1-0 
Erik Blomqvist – Lobognon Anderson 1-0 
Tiger Hillarp Persson – Kouko Hubert 1-0 
Jonathan Westerberg – Ockie Monney 1-0

Imorgon väntar Lettland som kan förväntas ställa upp med Alexei Shirov på förstabordet.

Öppen klass
Resultat rond 2
Poängställningen
Partierna genomspelbara
Lottning rond 3


Schweiz mot Sverige, Monika Müller-Seps och Pia Cramling närmast kameran. Foto: Paul Truong, bakuchessolympiad.com

I damklassen praktiserade Sverige en beprövad matchstrategi: vinst i vitpartierna och remier i svartpartierna. Och då hade ändå Anna mer på gång. Ett mycket bra resultat mot en rankningsmässigt jämbördig motståndare. Imorgon väntar en match mot Vitryssland.

Sverige – Schweiz  3–1 
Pia Cramling – Monika Müller-Seps 1-0 
Inna Agrest – Gundula Heinatz remi 
Angelina Fransson – Camille De Seroux 1-0 
Anna Cramling Bellon – Laura Störi remi

Damklassen
Resultat rond 2
Poängställningen
Partierna genomspelbara
Lottning rond 3