torsdag 22 september 2016

Rivstart för höstsäsongen

Vladimir Kramnik är topprankad i Michail Tal Memorial. Foto: Eteri Kublasjvili

Den kommande helgen sätter höstsäsongen i gång på allvar. Hemmavid är det dags för Västerås Open och på internationell toppnivå handlar det om Michail Tal Memorial i Moskva som startar på måndag.

Av de tio deltagarna i minnesturneringen var det flera som saknades vid OS i Baku av olika skäl: Levon Aronian därför att de armeniska laget inte ville spela i Azerbajdzjan, Vishy Anand för att han avstått från OS sedan länge, Peter Svidler för att han var petad i ryska laget och Boris Gelfand för att han har en konflikt med israeliska schackförbundet. Nu kommer de i alla fall förhoppningsvis att vara på plats i Moskva.

Startlistan
Vladimir Kramnik 2808
Levon Aronian 2795
Vishy Anand 2776
Sjachrijar Mamedjarov 2761
Anish Giri 2755
Li Chao 2746
Peter Svidler 2745
Boris Gelfand 2743
Jan Nepomnjasjtjij 2740
Jevgenij Tomasjevskij 2731

Det ligger 200 000 dollar i pripotten, det vill säga lite drygt 1,7 miljoner kronor.

* * * * *

Fides webbplats har man lagt ut en officiell gratulation till en av lagkaptenerna i Baku-OS. Till en som ledde sitt lag till guld? Nej. Till en som ledde sitt lag till silver? Nej. Gratulationerna är riktade till Rysslands lagkapten i öppen klass, ryska schackförbundets ordförande Andrej Filatov. Det lag han ledde till brons var alltså topprankat. Ibland framstår Fide som en filial till ryska schackförbundet och Filatov har nämnts som en möjlig efterträdare till Kirsan Iljumsjinov.