lördag 10 september 2016

OS i Baku – rond 8

Algeriet mot Sverige och först posering för fotografen. Foto: Rasim Husejnov, bakuchessolympiad.com

Idag var det dags för de två topprankade lagen i öppen klass, Ryssland och USA, att drabba samman. Det blev 2–2 sedan Wesley So vunnit mot Jan Nepomnjasjtjij och Alexander Grisjtjuk mot Ray Robson.

Med tre ronder kvar leder USA på samma matchpoäng som Indien och Ukraina. De har 13 matchpoäng och i gruppen på 12 finns Norge trots att alla norrmän med undantag av Frode Urkedal har tappat elopoäng så här långt.

Det spekulerades i att Magnus Carlsen skulle möta VM-utmanaren Sergej Karjakin imorgon, men när lottningen för rond 9 dök upp visade det sig att Norge möter USA och då lutar det åt att Carlsen utmanas av Fabiano Caruana. För övrigt kan man tänka sig att Karjakin står över en eventuell match mot Norge och då lämnar över förstabordet till Vladimir Kramnik. Det är inte troligt att vi får en dust VM-kombattanterna emellan före VM-matchen i New York. Världsmästaren har för övrigt inte imponerat i Baku, men i dagens parti verkade han ha läget hyfsat under kontroll.

Magnus Carlsen, Norge – Emilio Cordova, Peru
Svart drarCordova kunde ha gått ur bindningen med 39...Kg7, och då håller svart remi efter 40.Dxd6 Txf4 41.Txf4 Dd1+ 42.Kxh2 Dd2+ 43.Kg3 De1+, eller 40.Tf5 Dd1+ 41.Tf1 Dxf1+ 42.Txf1 Txf1+ 43.Kxh2 T1f2+ 44.Kg3 T8f3+ 45.Kg4 Tf4+. Men allt det där är av akademiskt intresse, för efter generalavbyten på f7 har vit ett vunnet bondeslutspel - den avlägsna fribonden.
39...c4 40.g6!Och svart är förlorad.
40...Dd1+
Lika hopplöst är 40...hxg6 41.Txf7 och 40...Dxg6 41.Tg2.
41.Tf1 uppg.

Sverige skulle slå Algeriet även utan Nils Grandelius i laget och så blev det. Nils fick en extra fridag inför spurten. I damklassen blev Turkiet en övermäktig uppgift, men Annas remi mot en betydligt högre rankad spelare bör framhållas. Och där fanns läge för ännu mer.

I rond 9 spelar Sverige mot Brasilien i öppen klass. Det kan bli en jämn match. Ulf Andersson fick för övrigt erbjudandet att bli lagkapten för det brasilianska damlaget men det passade inte in i hans planer. I damklassen får Sverige tillskrivas goda vinstchanser i morgondagens möte med Luxemburg.

Sverige – Algeriet 2,5–1,5 
Erik Blomqvist – Adlane Arab 1-0 
Tiger Hillarp Persson – Mahfoud Oussedik remi 
Axel Smith – Saad Belouadah 0-1 
Jonathan Westerberg – Khalil Bengherabi 1-0

Öppen klass
Resultat rond 8
Poängställningen
Partierna genomspelbara
Lottning rond 9 (av 11)


USA mot Ryssland med Fabiano Caruana mot Sergej Karjakin på förstabordet. Foto: Maria Emilianova, bakuchessolympiad.com


USA mot Ryssland även i damklassen med Irina Krush mot Alexandra Kosteniuk på förstabordet. Foto: Maria Emilianova, bakuchessolympiad.com

I damklassen leder Kina närmast före USA, som överraskade med att besegra Ryssland med 2,5–1,5.

Sverige – Turkiet 1–3 
Pia Cramling – Ekaterina Atalik remi 
Inna Agrest – Betul Cemre Yildiz 0-1 
Angelina Fransson – Kubra Ozturk 0-1 
Anna Cramling Bellon – Khayala Isgandarova remi

Damklassen
Resultat rond 8
Poängställningen
Partierna genomspelbara
Lottning rond 9 (av 11)


Veteraner kan. Filippinaren Eugenio Torre spelar sitt tjugotredje OS (rekord) – OS-debut i Siegen 1970 – och han har 7 poäng på 8 partier. Foto: Paul Truong, bakuchessolympiad.com