tisdag 21 mars 2017

Isländska klubblagsmästerskapet

Vikingaklubburinn mot Huginn i rond 7. Foto: Skak.is

Schackspelarnas vårsäsong är det som händer på andra sidan nyårsafton och ett par månader framåt. Genom köksfönstret kan jag nu se scillorna blomma och det ger en skön föraning om det som folk i gemen betraktar som våren, men på många håll är schackspelarnas vårsäsong redan över. På Island avslutades mästerskapet för klubblag för ett par veckor sedan. I högsta divisionen fanns bara en svenskregistrerad spelare: Björn Ahlander i Skakdeild KR. Han spelade alla nio ronderna på förstabordet och tog 4 poäng.

Liksom i fjor segrade Skakfelagid Huginn, som hade Gawain Jones på förstabordet de första fem ronderna, ett bord som togs över av Helgi Olafsson respektive Hannes Stefansson den sista spelhelgen, som omfattade resterande fyra ronder. Olafssons enda parti på förstabordet, det mot Ahlander, slutade för övrigt remi. Sluttabellen.

Här en näpen miniatyr från rond 6:

Gudmundur Gislason, Taflfelag Bolungarvikur – Vignir Stefansson, Taflfelag Reykjavikur B
Holländskt
1.d4 f5 2.Lg5 g6 3.h4 Lg7 4.e3 h6 5.Lf4 d6 6.Sc3 Sf6 7.Lc4 e6 8.Df3


8...0-0?!
Efter till exempel 8...Sc6 9.0-0-0 De7 kan svart hålla tanken om lång rockad levande.
9.0-0-0 De7 10.Sh3


10...a6?!
Svart borde ha tänkt på utvecklingen med 10...Sc6.
11.Lh2
Det lämnas plats för springaren på f4.
11...Kh7
Ett försök att neutralisera det förväntade hotet mot g6. Redan när damen gick till e7 borde den ha övervägt att vika av till e8 i stället. Vid det här laget var det kanske en psykologisk omöjlighet.
12.Sf4


12...c6
Svart ägnar sig åt lättsinniga drag som a7-a6 och c7-c6 i ett läge när det brinner på kungsflygeln. Det är upplagt för en katastrof.
13.h5! Sxh5 14.Sxg6! Kxg6


15.Dxh5+! Kh7
Efter 15...Kxh5 16.Lxd6+ Kg6 17.Lxe7 har vit merbonde, stort utvecklingsförsprång och säkrare kung.
16.Lf4 uppg.
Efter 16...Df6 har vit ett angenämt val mellan 17.Lxd6 och 17.g4!?.

* * * * *

Jubileumsturnering i Stavanger

Vadims Daskevics mot Anders Nilsson. Foto: Stavanger Sjakklubb

ANDERS NILSSON:
Stavanger Sjakklubbs 100-årsjubileum firades med en turnering som ingick i NGP, norska motsvarigheten till Svenskt Grand Prix. För min del blev det långa hårda positionspartier och slutspel, inga direkta fyrverkerier denna gång.

I sista ronden hade topprankade IM Vadims Daskevics svart på bord 1 och hans ställning var minst sagt svajig, möjligen förlorad, medan jag stod klart bättre efter öppningen och mittspelet mot unge lovande Lucas Ranaldi på bord 2. Det är möjligt att jag också hade vinnande fördel i något läge, men fram emot den eviga tidsnöden tappade jag greppet och stod kanske till och med sämre när jag valde att ta ut remischackar. Samtidigt hade Daskevics försvarat sig hårdnackat och fått en hållbar ställning:

Johan-Sebastian Christiansen – Vadims Daskevics 
Svart drar


Efter 1...Txg3+! 2.Kxg3 Kf7+ slutade partiet strax remi eftersom 3.Tg4 följs av 3...Txg4+ med tornbyte. Bondeslutspelet är remi även när d5-bonden går förlorad eftersom svarts kung kan ta oppositionen.

Vadims Daskevics vann turneringen med Erik Fossan på andra och jag på tredje plats. Slutställningen.