måndag 27 mars 2017

PRO Chess League

Wesley So ledde Saint Louis Arch Bishops till seger i PRO Chess League. Foto: Lennart Ootes

Inför semifinalen i PRO Chess League natten mellan lördagen och söndagen hade Baadur Jobava en idé om att han skulle besegra Magnus Carlsen. Och så blev det. Med den vinsten i fjärde ronden hade Stockholm Snowballs utjämnat matchen mot Norway Gnomes och säkrat ett särspel.

Georg Meier har varit en säker poängplockare under säsongen och inte heller honom lyckades världsmästaren rå på. Med tanke på att det rörde sig om snabbschack var det ett mycket välspelat parti. Det avslutades med en liten finess:

Georg Meier, Stockholm Snowballs – Magnus Carlsen, Norway Gnomes
Vit drar


Det hotar både Dxf2+ och Lxd5, men det finns en remiväg för vit.
25.Sxg6+! hxg6 26.Dxg6 Dxf2+ 27.Kh1 Tg8


28.Lg7+! Txg7 29.Txa8+ Tg8
Eller 29...Sg8 30.Txg8+ Kxg8 31.De8+ med remischackar.
30.Txg8+ Sxg8 31.Dh5+ Kg7 32.Df7+ Kh6 33.Df8+ Kh7 34.Df7+ Kh8 35.Dh5+ Kg7 36.Df7+ Kh6 37.Df8+ Kh5 38.Df7+


38...Kh6
Kungen måste backa. Vägen framåt leder mot avgrunden, det vill säga mattsättning av svart.
39.Df8+ remi

Förutom Jobava och Meier ställde Stockholm Snowballs upp med Levan Pantsulaia och Milton Pantzar. Norway Gnomes mönstrade Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari och Daniel Nordquelle.

Det finns en del olösliga problem med själva spelformen, som detta att någon fumlar med musen och släpper en pjäs på fel fält. Det fick vi ett absurt exempel på i särspelspartiet Pantsulaia–Carlsen: 1.Sf3 d5 2.g4?? Lxg4 med promenadseger för Carlsen. Den bonden var naturligtvis ämnad för g3. En del tappar pjäser på vägen till målet, andra råkar föra dem ett steg för långt. Särspelet slutade med norsk seger med 10–6. Äventyret var till ända för snöbollarna.

I finalmatchen mellan Norway Gnomes och Saint Louis Arch Bishops hade norrmännen bara en spelare kvar från semifinalen: Carlsen. Sålunda var både Hammer och Tari på väg hem från Västerås vid den tiden. Saint Louis ställde däremot upp med samma lag som i semifinalen: Wesley So, Varuzhan Akobian, Ben Finegold och Nicholas Rosenthal.

Carlsen kunde glädjas åt att han besegrade So i finalmatchens sista rond, men reservbetonade Norway Gnomes förlorade med sammanlagt 7–9. Carlsen var för övrigt den mest aktive i det norska laget: under säsongen deltog han i åtta av de tolv matcherna. Han missade några i början på grund av spel i Wijk aan Zee. Där var det nog inte tal om att dubblera.