torsdag 30 mars 2017

Vikten av research – del 2

Palle Ravn. Foto från Camelia Ravns album.

Det som ursprungligen fick mig intresserad av danske schackmästaren Palle Ravn (1928-2012) var hans vänskap med Bent Larsen. De umgicks och analyserade schack tillsammans i Köpenhamn. Det blev mycket blixt hemma hos Palle på Dronningens Tværgade 38 och sedan på Badstuestræde 10 A. Det var Palle som ordnade första mötet mellan Bent och Lizzie vid en middagsbjudning på den senare adressen. I mina efterforskningar kring Palle har jag haft stor hjälp av danska schackvänner, och det har blivit många arkivbesök i Köpenhamn genom åren.

Tjugonioårige Palle blev Danmarksmästare 1957 och samma år vann han mot Lajos Portisch vid student-VM i Reykjavik. Månaden efter gifte han sig med nio år yngre ballerinan Hanne-Marie. Vid schack-OS i München 1958 hade han en klart fördelaktig ställning mot Tigran Petrosian (världsmästare fem år senare), som säkert med stor lättnad accepterade ett remianbud i en komplicerad ställning där Ravn satt med vinstchanserna. Det är inte något problem att plocka fram intressanta partier från Ravns praktik. Sedan slutade han, trettio år gammal, mer eller mindre att spela schack.

Andra intressen tog över. I ungdomen studerade Palle franska och latin på Sorbonne i Paris, och han förkovrade sig i ryska under ett år i Leningrad. Han var en språkmänniska. Ett mera udda arbete var när han ingick i ett team som åkte omkring och visade fram en gigantisk valfisk placerad på ett långtradarsläp. Palle var gift tre gånger och jag har haft glädjen att träffa tredje hustrun Camelia på ett kafé i Köpenhamn. Fram växer bilden av en mycket sympatisk och intressant schackmästare som jag vill skriva en bok om.

Ny i samlingen av danska schackbiografier är Morten Fabrins ”Plovjernet – skakmesteren fra Kratskoven” (Furlaget ApS, 2017). Plovjernet (plogbillen) var Christian Poulsens (1912–1981) smeknamn och syftade på hans förmåga att plöja ner motståndarens ställning. Det ligger en mycket omfattande research bakom denna bok där författaren har talat med några av Poulsens barn och flera av hans vänner. Det finns en lång lista på personer som har bidragit med information, däribland Danmarks främste schackarkivarie Jørn Erik Nielsen (som även jag har fått ovärderlig hjälp av). 

Poulsens schackmeriter med två Danmarksmästerskap ligger på ungefär samma nivå som Ravns men deras uppväxt och livsvillkor var helt olika. Medan Ravn hade en borgerlig bakgrund med akademiska studier, beskrivs Christian Poulsen som en fattig bondeson med begränsad skolgång, tidigt faderlös. Åtminstone en gång korsades deras vägar vid brädet och det var vid Danmarksmästerskapet 1956 där Poulsen besegrade Ravn och slutligen kom på andra plats efter Bent Larsen.

Liksom Palle Ravn slutade Christian Poulsen med schack på hög nivå vid en tid när han fortfarande kunde räknas in bland Danmarks bästa spelare. ”Han forsvandt lige så stilfærdigt, som han i sin tid var ankommet.” Båda spelade sina sista stora turneringar 1958.

Poulsen prioriterade bort schack till förmån för sin plantskola. Trädgårdsarbete intresserade honom mer än pjäsernas gång. Fabrins bok ger en fin bild av en anspråkslös människa med stor schacktalang.

* * * * *

USA-mästerskapet – rond 1

Rond 1 i gång i Saint Louis. Foto: uschesschamps.com

Det var i september 2014 som Fabiano Caruana åstadkom en sagolik vinstrad i Sinquefield Cup i Saint Louis. Han öppnade med sju vinster i följd och bland offren fanns Magnus Carlsen. Något sådant har vi inte sett förr eller senare. Mycket vatten har flutit genom Malmös kanaler sedan dess och Caruana har kommit ner från himmelriket.

Caruana är tillbaka i Saint Louis och nu handlar det om USA-mästerskapet, där han hade fullt sjå att rädda en halv poäng i första ronden mot Sam Shankland. De två andra förhandsfavoriterna, Wesley So och Hikaru Nakamura, var rondens enda vinnare. Nakamura svarade för en effektiv avveckling:

Ray Robson – Hikaru Nakamura 
Svart drarRobsons hopp stod förstås till att han skulle kunna blockera bönderna på c- och g-linjen.
44...Txg3! 45.Txg3 c5 46.Kf2 Kf4 47.Td3 c6 48.Ta3 c4 49.Tc3Vits kung kan bara stå kvar på f2 och försöka förhindra g-bondens framryckning. Tornets möjlighet att hålla rent på tredje raden försvinner efter en löparmanöver.
49...Le6 50.Ta3 Lf5 51.Tg3 Ld3 52.Te3 Le4!Dragtvång! Tornet kommer att tappa kontakten med antingen c3 eller g3.
53.Ta3 Ld3 54.Ta5 g3+ 55.Kg1 Le4 56.Ta3 Ld5 57.Kf1 g2+
Nu kan svarts kung knalla över och ge c-bönderna ett handtag.
58.Kf2 Ke5 59.Tg3 Kd4 60.Ke2 c3 61.Kd1 Le4 62.Ke2 c2 63.Kd2 Ke5Efter att först ha lotsat g-bonden till andra raden och sedan främre c-bonden lika långt kan kungen återvända till kungsflygeln och avsluta jobbet.
64.Tg4 Kf5 65.Tg8 Kf4 66.uppg.

Ikväll står bland annat partiet Caruana–Nakamura på programmet.

Partierna genomspelbara
Resultatservice