måndag 13 mars 2017

TePe/Sigemanturneringen i Malmö

Nils Grandelius spelade blint mot tre motståndare i Malmö ikväll. Foto: LG

Under åren 1993–2014 kunde vi avnjuta Sigemanturneringen i Malmö där världsstjärnor passerade revy. Där såg vi bland andra en kommande världsmästare i form av Magnus Carlsen och två exvärldsmästare, Boris Spasskij och Vasilij Smyslov. Där såg vi spelare som tampats i VM-sammanhang som Viktor Kortchnoi, Boris Gelfand, Nigel Short, Judit Polgar, Tony Miles, Jan Timman, Lajos Portisch, Peter Leko, Alexei Shirov och Alexander Beljavskij. Där såg vi spelare som finns med i den absoluta världseliten idag: Wesley So, Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Anish Giri och Vasilij Ivantjuk. Det var härliga högtidsstunder.

Dagens nyhet: schackfesterna i Spegelsalen på Hipp i Malmö återuppstår! Nu finns den nya huvudsponsorn TePe Munhygienprodukter med i turneringsnamnet: TePe/Sigemanturneringen. Vd för det företaget: elitseriespelaren Joel Eklund, Limhamns SK. Första turneringen i den nya skepnaden genomförs den 10–14 maj med sex stormästare. Vi återkommer med namnen på dem. 

Ikväll presenterades det hela vid en tillställning där Nils Grandelius – jo, han ska vara med på Hipp – spelade blindsimultan mot Adam Sniegon, Carlos Thörnberg och Adam Morell. Visst blev det 3–0 men det som imponerade mest på mig var att Nils inte tog många sekunder på sig när han var vid draget.

Och den som återger den här underbara nyheten: glöm inte att ange källan, det vill säga den här bloggen!