lördag 25 november 2017

Malta Open – rond 9

Piotr Dukaczewski förlorade mot Björn Ahlander i sista ronden. Foto: Max Wahlund

MAX WAHLUND:
Malta Open 2017 är slut. Simen Agdestein tog en snabbremi i sista ronden och vann med 8/9, en hel poäng före bland andra Stellan Brynell och Björn Ahlander som blev bästa svenskar på en delad andraplats. Ahlander förlorade oväntat ett par partier i början men sedan växlade han upp och var helt felfri i andra halvan av turneringen. I sista ronden var det den Piotr Dukaczewski, omskriven i bloggen häromdagen, som fick sträcka vapen.

Piotr Dukaczewski – Björn Ahlander 
Vit drar

Efter torn och löpare mot torn igår mellan Stellan Brynell och Simen Agdestein hade det kunnat bli ett annat intressant slutspel om polacken ställt tornet på bästa rutan med 1.Ta5!, varpå svart får spela dam mot torn efter 1...Tf3+! 2.Kxf3 h1D+. Det är vunnet, men inte så lätt mot bästa försvar. I partiet var det dock slut direkt efter 1.Ta8?. Ahlander drog förstås 1...Tf3+ och tornet gick inte ens att ta med det egna tornet i behåll. 

Min egen avslutning blev en besvikelse, dels för att jag förlorade men framför allt för att den vinkling jag tänkt åt bloggen gick upp i rök. Vi var ju i katedralen i veckan och bad Gud om hjälp med schacket och nu tänkte jag att jag hade blivit bönhörd. Jag har studerat mycket positionellt schack och ojämn materialfördelning på sistone och ett tema jag försökt fördjupa mig i är det positionella kvalitetsoffret i Petrosians anda. När det väl kommer till kritan är jag dock nästan alltid för feg för att offra – i flera partier på sistone har datorn efteråt påpekat att jag faktiskt hade chansen, men missade den.

Men idag grep Gud in, tyckte jag, eftersom jag helt enkelt satte bort en kvalitet i mitt parti mot en tysk FM. Om jag inte klarar av att bestämma mig för att offra så kan jag få lite hjälp på traven helt enkelt! Kompensationen blev utmärkt, tyckte jag, jag fick en komplett blockad på de vita fälten, eller nästan komplett i alla fall. Jag såg för min inre syn när jag satt och mös vid brädet hur både Petrosian och Nimzowitsch skulle ha blivit imponerade av mitt säkra spel. De skulle ha lyft fram mig som en förebild, sådan fingertoppskänsla, fantastiskt! Vilken spelare!

Mycket trevliga tankar medan tysken satt och stekte. Uppvaknandet blev dock bryskt när det visade sig att ”blockaden” hade större hål än en maltesisk landsväg. Tysken körde in sina båda torn i veka livet medan mina springare förgäves letade nya stödjepunkter sedan ställningen sprängts upp. Det var bara att stanna klockan. Bistert!

Martin Modéus, biskop i Linköping och schackspelare på amatörnivå, brukar säga att det kristna livet utspelar sig mellan bönerna kyrie och gloria. Kyrie står för ”kyrie eleison”, ”Herre förbarma dig”, medan gloria är ”tack för allt underbart du ger”. Min plan var att avsluta gästspelet på bloggen med ett riktigt strålande gloria, en imponerande seger med Guds hjälp. Men det blev inget med det. Slutackordet får bli ett kyrie. Gud, förbarma dig över min bristande positionsförståelse, min oförmåga att räkna, mina usla öppningsval, min inkompetens i slutspelet.

Men det finns ju alltid nästa turnering.

Resultat rond 9
Slutställningen


Björn Ahlander och Roland Ekström i en efteranalys. Foto: Bertil Pålsson

* * * * *

Aryan Tari, norsk juniorvärldsmästare. Foto: Lars O A Hedlund

TARVISIO. För några decennier sen fanns Sverige en bra bit före Norge i schackhierarkin. Nu spelar vi inte i samma division, och det handlar inte bara om Magnus Carlsen. Förutom världsmästaren har Norge från idag även en juniorvärldsmästare. Artonårige Aryan Tari tog hem spelet i junior-VM i Tarvisio.

(I internationella sammanhang får vi luta oss mot Nils Grandelius, men då handlar det förstås också om att ge honom och andra framåtsträvande spelare chansen att vara med i de stora sammanhangen. Att Sveriges SF inte skickade ett lag till senaste lag-EM öppnar en väg till lingonserien. Det hade för övrigt varit skoj att åter se Nils i Challengers i Wijk aan Zee, men han finns inte med i den preliminära startlistan. Det är mörkt och det regnar.)

Aryan Tari avslutade med en kampremi mot topprankade Jorden van Foreest. Även Manuel Petrosian och Chithambaram Aravindh kom upp på 8,5 poäng men de hade sämre särskiljningspoäng än Tari och fick nöja sig med silver respektive brons.

Anna Cramling slutade på 5 poäng och gjorde ett bra elo-klipp. Zhansaya Abdumalik segrade i flickklassen. Felix Tuomainen avslutade med sin enda remi i JVM och fick ihop 4,5 poäng.

Resultatservice och partier

* * * * *

Maxime Vachier-Lagrave förlorade mot Dmitrij Jakovenko. Foto: Javier Ochoas Twitter

PALMA DE MALLORCA. Som sagt, i den fjärde och avslutande GP-turneringen handlade det inte så mycket om förstaplatsen som vilka två spelare som skulle beredas plats i kandidatturneringen. Det var alltså Tejmur Radjabov och Maxim Vachier-Lagrave som ända in i slutronden hade chans att nå målet. Det gick nu inte. MVL tog i så han sprack mot Dmitrij Jakovenko. Det var slutrondens enda parti som inte resulterade i remi. För Jakovenko ledde det till en delad förstaplats med Levon Aronian.

Radjabov verkade å sin sida inte beredd att ta några risker. Fabiano Caruana kommenterade denna försiktighet på Twitter: “I don't fully understand Radjabov's decision, given that he had to play for a win to fight for the only thing worth fighting for in the Grand Prix. These things are always difficult, but in this case it was really all or nothing.” Nu blev det de frånvarande Sjachrijar Mamedjarov och Alexander Grisjtjuk som knep de två attraktiva platserna.

Det var över huvud taget en remibetonad turnering utan den stora dramatiken. Det blir nog roligare när London Chess Classic börjar på onsdag.

Slutställningen:
1-2. Dmitrij Jakovenko och Levon Aronian 5,5; 3-9. Tejmur Radjabov, Richard Rapport, Jevgenij Tomasjevskij, Hikaru Nakamura, Peter Svidler, Ding Liren och Pentala Harikrishna 5; 10-12. Ernesto Inarkijev, Maxime Vachier-Lagrave och Pavel Eljanov 4,5; 13-15. Li Chao, Paco Vallejo och Anish Giri 4; 16. Alexander Rjazantsev 3,5; 17-18. Boris Gelfand och Jon Ludvig Hammer 3 poäng.

Resultatservice
Partierna genomspelbara