fredag 23 februari 2018

Cannes Open – dag 5

Svensktruppen i Cannes: Christer Olesen, Felix Nordström, Max Wahlund, Ulf Nyberg och Lars Grahn.

Mitt första offer idag var i säkerhetskontrollen som vi går igenom för att komma in i festivalpalatset. Min flaska innehöll juice med extra mycket vitaminer. Vakten sa något om centiliter och förklarade att jag fick dricka upp innehållet innan jag passerade eller slänga flaskan i deras sopcontainer. Jag bestämde mig för att strunta i vitaminerna. Det var kanske därför jag sjabblade i ett förmodligen vunnet slutspel med remi som följd. Det var hur som helst ett kul parti.

Den som vill kolla upp motståndarens spelstyrka före partiet ska inte bry sig om den spelarens ålder eller elotal i startlistan. Det väsentliga är den spelarens prestationsrankning i den aktuella turneringen. Jag har mött ett par lågrankade juniorer som har prestationsrankning på omkring 2050. Att utgå från dessa knattars låga elotal i startlistan är korkat.

Till syvende och sist: den som är mer mån om sitt elotal än att ha skoj när han eller hon spelar schack ska undvika turneringar som Cannes Open och Menton Open där det vimlar av talangfulla, snabbt uppåtgående juniorer.

Man kan glädjas över en bra prestationsrankning för egen del och bli ledsen när det går dåligt, men man får aldrig glömma att det väntar nya äventyr på brädet runt hörnet, och att man får lägga de dåliga turneringarna till handlingarna. Jag har lyckligtvis vänner som uppmuntrar i motgång och som gläds med mig i framgång. Det gör det roligare att spela schack oberoende av resultatet.

I Cannes är Max Wahlund liksom i fjor det stora glädjeämnet. Med två ronder kvar delar han ledningen med två andra spelare på 6 poäng. Max har kommenterat en ställning från dagens parti:

Max Wahlund – Roland Weill 
Vit drar

Tänk vad många små juveler det döljer sig i ett helt vanligt schackparti. Här finns 17.Sf5!. Om springaren slås följer 18.Sd5 Dd7 19.exf5 och svarts löpare är oväntat instängd på e7!

17...b5 är vad datorn rekommenderar men då hoppar springaren vidare: 18.Sxg7!. Inte heller nu kan den slås, då ryker den svarta damen.

Inget av detta såg jag utan matade på med 17.h4 helt enkelt. Det funkade bra det med.