lördag 24 februari 2018

Cannes Open – dag 6

Liten, snäll och komplett livsfarlig: Europamästaren Marc Andria Maurizzi. Foto: corse-echecs.fr

MAX WAHLUND:
Inte varje vecka man är involverad i toppstriden i en internationell turnering! I morgon söndag är det slutrond här i Cannes och då möter jag regerande Europamästaren i schack, Marc Andria Maurizzi, på toppbordet. Jag måste vinna med svart om jag ska ha en chans på turneringssegern. Svårt men spännande! Europamästaren Mau ... vem då? undrar nu samtliga läsare. Ja, det är ingen som ska utmana Magnus Carlsen riktigt än. Maurizzi är regerande Europamästare i U10-klassen. En tvärhand hög och helt livsfarlig. Detta var hans avslutning i sjunde ronden.

Marc Andria Maurizzi – Gilles Vuitton 
Svart drar

Vuitton är ganska nöjd med sitt tryck mot e4, han ska bara få bort den störande vita damen först ...
1...Dc7? 2.Lxe5! uppg.
Bam! Ge såna småkillar ett lillfinger så är det kört. 2...Dxe5 3.Td7 och 2...Txe5 3.Td8+.

Mig kan man däremot ge betydligt mer än så utan problem. För ett par veckor sedan i Växjö gick jag in i endragsmatt i vinstställning mot Maurizzis jämnårige Oscar Jönsson. Idag satt jag i fem timmar och vände och vred på en minimal fördel för att sedan just när ställningen äntligen blivit vunnen bjuda remi. Suck ...

Anthony Figier – Max Wahlund 
Vit drar

Här blir det remi om vit drar 55.Ta6, vet Stockfish att berätta. Min motståndare gjorde 55.Tb8(??) istället, kan det verkligen spela roll? Jag grubblade 10 av mina återstående 30 minuter, spelade 55...Sd2+(!!) och bjöd alltså remi.

Kvarnen 56.Kg1 Te1+ 57.Kh2 Sf1+ 58.Kg1 osv ser onekligen ut som remi. Dock har svart 58...Se3+ 59.Kh2 Te2!

analys

och f2-bonden faller avgörande, till exempel 60.Kg1 h2+ eller 60.Tf8+ Sf5 61.Kg1 Te1+ 62.Kh2 Tf1. Vit blir matt. Efter 55.Ta6 i stället för 55.Tb8 hade det vita tornet kunnat schacka från sidan istället och driva bort svarts kung vilket spelar roll.

Den extra halvan hade varit guld värd. Nu behövs inte bara vinst i sista ronden utan även en hel del tur med andra resultat.

Vissa vänner undrar varför det inte finns några livesändningar från turneringen. Svaret är att schacket delar lokaler med andra sällskapsspel. Varje kväll efter färdigspelad rond måste samtliga 200 bräden packas ihop och ställas undan för att sedan tas fram igen på morgonen. Att koppla ur och i livebräden vore nog bara för mycket. Beklagar detta å Cannes vägnar, läsarna får följa bloggen istället, eller rentav komma hit själva nästa år! Turneringen kan varmt rekommenderas.

Annars tycker jag nog personligen att det största som händer schackmässigt på söndagen är Linköpings bortamatch mot Säffle i Allsvenskan division II:4. Seger och vi är tillbaka i ettan, där vi ska vara. Fyra timmars bilresa enkel väg för mina tappra lagkamrater, det är ungefär som Napoleons marsch mot Moskva... måtte det nu bara inte bli ett "Berezina"! Det är fransmännens sätt att säga att något går käpprätt åt skogen och har uppkallats efter slaget på vägen in i Ryssland under invasionen 1812. Nej, låt oss hoppas på en dubbelseger, likt den Napoleon uppnådde under en och samma dag, den 14 oktober 1806: "Jena" vid Vänerns strand, "Auerstädt" vid Medelhavet.

* * * * *

Schackdrama på dubbla fronter

Torbjörn Glimbrant, Kungstornet mot Mohammed Haj-Bakkor, Upsala ASS. Foto: Sture Olsson

STURE OLSSON:
I Uppsala provar man olika vägar att synliggöra det lokala schacklivet i allmänhet och spelet i elitserien i synnerhet. Förra rondens match mot Team Viking utspelades ju inför öppen ridå på det centralt belägna Stadsbiblioteket och sjätte rondens ödesmatch i elitseriens bottenskikt hemma mot Kungstornet direktsändes till en publikvänlig lokal i en annan del av staden.

De åtta brädena stod uppställda på Uppsala Schackcentrum på Sysslomansgatan, normalt hemvist för Uppsala Skolschacksällskap, medan spelet på samtliga bord samtidigt kunde följas på bildskärm i Upsala ASS:s ordinarie klubblokal en knapp kilometer därifrån. Medan matchlokalen bara rymmer ett fåtal åskådare och saknar analysrum bjöds besökarna i UASS-lokalen på raka motsatsen i form av partikommentarer till direktsändningen, analys- och diskussionsgrupper men också blixtspel samt fika-och lunchservering – möjlighet alltså till en schacklördag med inslag av både spänning och förströelse. Arrangemanget rönte uppskattning (inte minst den numera i uppsaliensiska schacksammanhang välkända kladdtårtan!) och kommer förhoppningsvis att kunna upprepas kommande säsonger.

Sportsligt stod livsviktiga matchpoäng på spel. Hemmalaget låg ju efter en blytung säsongsupptakt på sista plats i elitserietabellen och ingenting annat än en seger räknades för att realistiska förhoppningar om en räddande slutspurt skulle hållas vid liv. Att gästande lag också var inblandat i bottenstriden bidrog förstås till att krydda anrättningen en hel del.

Tyvärr för hemmapubliken var kladdtårtan det enda man riktigt kunde glädja sig åt den här dagen. Matchresultatet 3-5 var desto mer svårsmält eftersom det med största säkerhet innebär degradering från elitserien för UASS. Vad som nu krävs är minst 5 matchpoäng av 6 möjliga under sammandragningen i Stockholm i mars; bland annat står ledarlaget Malmö AS på spelprogrammet i slutronden.

Partierna genomspelbara
Resultatservice


Börje Jansson (andre från höger) leder en av analysgrupperna; lägg märke till tårtkalaset! Foto: Sture Olsson