onsdag 14 februari 2018

PRO Chess League i kväll

Nils Grandelius hoppar in i stället för världsmästaren. Foto: Sophie Triay

Det vankas snabbschack (15+2) på hög nivå i kväll. Det är dags för rond 6 i PRO Chess League. Lagen är fördelade i fyra geografiska grupper – Eastern division, Central division, Atlantic division och Pacific division – med åtta lag i varje grupp. De fyra främsta lagen i varje grupp går vidare till slutspelet, där det blir utslagsmatcher.

Alla i ett lag möter de fyra i motståndarlaget. Varje match omfattar sålunda fyra ronder. Snittrankningen i ett lag får inte överstiga 2500. Man uppmuntrar deltagande av toppspelare och kvinnor genom att i beräkningen av snittet ge spelare 2700+ elotalet 2700, medan man drar av 100 elopoäng från kvinnors elotal. Det är elotalen från 1 september 2017 som gäller.

Det enda svenska laget i PRO Chess League, Stockholm Snowballs, ställer i kväll upp med tre spelare som representerar Malmö AS i elitserien. Den fjärde spelaren är en så kallad ”free agent”, som inte behöver ha någon lokal koppling till övriga spelare i laget. Fjärdeman är Vincent Keymer, en trettonårig tysk IM.

Matchen mellan Marseille Migraines och Stockholms Snowballs, som ligger etta respektive tvåa i Central division, inleds klockan 20.15. I den första av de fyra ronderna står detta på programmet:

Stockholm Snowballs – Marseille Migraines
Inna Agrest – Maxime Vachier-Lagrave
Vincent Keymer – Yannick Gozzoli
Georg Meier – Jules Moussard
Baadur Jobava – Marc Andria Maurizzi

Magnus Carlsen har hittills spelat 16 partier för Norway Gnomes (13,5 poäng), men i kväll är han förhindrad att spela i matchen mot Armenia Eagles. Ersättaren fann man i Malmö: Nils Grandelius. Norway Gnomes ligger på fjärde plats och kan behöva en matchseger i jakten på en slutspelplats. Den matchen börjar klockan 17.30 med följande laguppställningar:

Norway Gnomes – Armenia Eagles
Nils Grandelius – Zaven Andriasian
Jon Ludvig Hammer – Samvel Ter-Sahakian
Jevgenij Romanov – Manuel Petrosian
Elham Abdrlauf – Artak Manukian

Vad är väl 4 km baklänges halfpipe med slangbella i Pyeongchang mot 4 ronder snabbschack i PRO Chess League?

* * * * *

Lund Open rond 2 igår kväll och där fick vi ett exempel på hur mod och fantasi ibland premieras, och samtidigt bekräftades den gamla sanningen att det är spelaren som gör det sista feldraget som kammar noll.

Sigurd Madison – Hampus Bensryd 
Vit drar

Svarts torn har röntgenblicken riktad mot g5. Det ser lite kärvt ut för vit. Läge att fiska i grumligt vatten.
27.Dxf6!!?? gxf6 28.Txh6+ Kg7 29.Txf6 De7 30.c4


Det vävs drömmar längs den långa diagonalen. Men så här långt har svart det hela under kontroll.
30...Kf8 31.d6 De8 32.g6


32...Kg7??
En dödsbringande återkomst till den långa diagonalen. Efter exempelvis 32...Te1 33.Txf7+ Dxf7 har vit inte många pjäser kvar att leka med. Det är helt kört.
33.gxf7 Dc6


34.Tf4!!
Aptiten är god. Bindningen aktiveras och damen fråntas fältet e4. Efter andra drag visar datoranalyser att svart har minst remi.
34...Kf8 35.Lxe5 Dg2 36.Kb2 Dc6
Det underlättar vinstföringen för vit.


37.Tg1 uppg.