torsdag 15 mars 2018

Kandidatturneringen – rond 5

Dagens hetaste parti i Berlin: Levon Aronian mot Alexander Grisjtjuk. Foto: fide.com

Det tog ett par ronder innan Agons officiella sajt – Agon har ansvaret för Fides VM-cykel – fick i gång sin direktsändning. Blamage. Lyckligtvis finns det andra som lyckas bättre med den saken. Agon har till slut insett att det inte går att utestänga konkurrenterna och ta betalt för sina tjänster. De första två ronderna fick man krypa till korset och rekommendera schackfolket att följa direktsändningen på andra sajter.

Nu sänder Agon öppet med Lawrence Trent och Alexandra Kosteniuk som kommentatorer. Fördelen med den officiella sajten är att man visar Anastasia Karlovitjs intervjuer med spelarna efter avslutade partier. Där får vi VM-kandidaternas analyser och ansiktsuttryck. Det blir till att åka slalom mellan de olika webbplatserna.

Alexander Grisjtjuk lever farligt med ständigt återkommande tidsnöd och idag höll det på att sluta illa för honom. Levon Aronian fick chansen att styra in på vinstvägar vid ett par tillfällen. När Aronian efteråt fick veta vad han missat i följande diagramställning var hans besvikelse synbar.

Levon Aronian – Alexander Grisjtjuk 
Vit drar

Grisjtjuk var i tidsnöd medan Aronian hade 45 minuter på klockan. Efter att ha grunnat på sitt drag i nio minuter spelade Aronian 29.Dd8+? och efter 29...Df8 var det Grisjtjuk som hade initiativet. Till slut var det Aronian som bjöd remi och Grisjtjuk som antog anbudet efter viss tvekan.

Tillbaka till diagrammet. Här vinner 29.Dxc8+ Kh7

analys

30.Dd7 och så vidare. Den möjligheten missade inte kommentatorerna. I Chess24-studion visade Peter Svidler en ännu bättre vinstväg – och det gjorde han utan att anlita digitala hjälpmedel. I stället för 30.Dd7 kan vit spela 30.Dxc5 Se4


31.Txg4!! (Svidler hade säkert inte gjort bort sig om han varit med i kandidatturneringen ...) 31...Sxc5 (eller 31...fxg4 32.Ld3 Te8 33.Sd2 fxe3 34.Sxe4 och vit vinner) 32.Txh4+ Kg8 33.Td8+ Lf8 34.Txh8+ Kxh8 35.Lxc5


med lätt vinst.

Remierna i övriga tre partier var mer rätlinjiga.

Rond 5
Levon Aronian – Alexander Grisjtjuk remi 
Fabiano Caruana – Sergej Karjakin remi 
Wesley So – Vladimir Kramnik remi 
Ding Liren – Sjachrijar Mamedjarov remi

Partierna genomspelbara

Poängställningen efter fem ronder:
Fabiano Caruana 3,5; Sjachrijar Mamedjarov och Vladimir Kramnik 3; Ding Liren, Levon Aronian och Alexander Grisjtjuk 2,5; Sergej Karjakin och Wesley So 1,5 poäng.

Rond 6, fredag klockan 15
Fabiano Caruana – Alexander Grisjtjuk 
Wesley So – Levon Aronian 
Ding Liren – Sergej Karjakin 
Sjachrijar Mamedjarov – Vladimir Kramnik