onsdag 7 mars 2018

Magnus Carlsen i aktion

Magnus Carlsen ska spela fyra partier för Norway Gnomes innan han sätter sig på åskådarbänken vid kandidatturneringen. Foto: Lennart Ootes

I kväll är det dags för sista omgången före slutspelet i PRO Chess League. Stockholm Snowballs är redan klara för slutspelet, medan Norway Gnomes med Magnus Carlsen och Nils Grandelius i laget måste besegra Estonia Horses för att gå vidare.

Eastern Division, onsdagsrond 1 av kvällens 4, klockan 17.30
Norway Gnomes – Estonia Horses
Magnus Carlsen – Sander Kukk
Nils Grandelius – Jaan Ehlvest
Borki Predojevic – Ottomar Ladva
Elham Abdrlauf – Avital Boruchovsky

Central Division, onsdagsrond 1 av kvällens 4, klockan 20.45
Stockholm Snowballs – Cannes Blockbusters
Georg Meier – Kevin Bordi
Evgenij Agrest – Loic Travadon
Kirill Aleksejenko – Barseghyan Hamtyan
Markus Örndahl – Fabien Libiszewski

* * * * *

Pavel Eljanov fick chansen att briljera i första ronden i Reykjavik Open. Foto: Lennart Ootes

Kaan Kücüksari och Milton Pantzar mötte stormästare i första ronden i Reykjavik Open, och Kaan hade goda remichanser. Men Benjamin Gledura lyckades köra hem det remiaktiga slutspelet.

Det finns en klassisk kombination med tornoffer på f7/f2 följt av damschack på h7/h2. Vi har sett det många gånger och i första ronden bjöd andrerankade Pavel Eljanov på en repris:

Sikhil Kumar – Pavel Eljanov 
Svart drar

21...Tf2!! 22.h4
Efter 22.Kxf2 Dxh2+ 23.Ke3 Dxg3+ 24.Ke4 lekte Simon Williams och Fiona Steil-Antoni i kommentatorstudion med 24...Lf5+ och det fungerar, men enklare är 24...Lh5 med idén med 25...Lg6+. Vits kung kommer inte undan.
22...Txe2 23.Dc1 Df524.uppg.

Partierna genomspelbara
Resultatservice
Svenskarnas resultat

* * * * *

Varje tisdag bjuder TWIC på en partifil från den gångna veckans spel. Bland tusentals partier finns små guldklimpar likt nålar i höstacken. Där fann jag händelsevis denna partiställning från Aeroflot Open grupp B i Moskva:

Bobir Sattarov – Vladimir Seliverstov 
Vit drar

Vilket är vits bästa drag? Lösningen finns sist i dagens inlägg.

* * * * *


Förre VM-kandidaten Artur Jussupow kommer till Malmö den 12-13 maj och håller i en workshop med rubriken ”Attack and defence in chess”. För arrangemanget svarar Sensus studieförbund och musikföreningen Consertino internazionale. Information.

* * * * *

Lösning

Bobir Sattarov – Vladimir Seliverstov 
23.Td5! uppg.
En snygg avlänkning. Efter 23...Lg7 24.Dh7+ Kf8 25.Tf5+ Ke8 26.Dxg7 Kd7 27.De5 har vit ett avgörande angrepp. Det fungerar lika bra med en dragomkastning, det vill säga efter 23.Dh7+ Kf8 24.Td5!.