söndag 18 mars 2018

Kandidatturneringen – rond 7

Vi är halvvägs i Berlin med Fabiano Caruana i ledningen, här intervjuad av Anastasia Karlovitj. Foto: fide.com

MAX WAHLUND:
Trots att hälften av ronderna återstår kan det redan konstateras: ännu en kandidatturnering, ännu ett misslyckande för Levon Aronian. Bittert för den så omtyckte armeniern som av många anses vara den allra mest kreative spelaren i världstoppen. Kanske blir han som Pillsbury, Rubinstein, Nimzowitsch och Keres ett av de genier som aldrig får gå en match om den högsta titeln. Till skillnad från på deras tid spelas dock dessa matcher nu vartannat år så den 35-årige Aronian har ett antal försök kvar innan han är så gammal som Vishy Anand var när han kvalificerade sig för VM-matchen 2014. Det finns alltså fortfarande hopp för Aronians många fans – men i höst blir det i alla fall inget. 2,5 poäng går inte att ta in på sju ronder när dessutom hela det övriga fältet ligger däremellan.

Efter de katastrofala missarna mot Alexander Grisjtjuk och Wesley So satte armeniern desperat allt på ett kort med vit mot tabelledaren Fabiano Caruana i den sjunde ronden. Aronian satsade verkligen allt framåt. Först offrades en bonde, sedan en till, därefter en kvalitet och så en springare på det. Men Caruana försvarade sig iskallt och hittade de rätta dragen när det verkligen behövdes. I efteranalysen undersökte spelarna varianter som kunde ha givit vit ett starkare angrepp, men det fanns inget alldeles övertygande. Detta är inte Aronians turnering helt enkelt. Istället höll Caruana huvudet kallt och gav tillbaka material för att utnyttja vits egen utsatta kungsställning.

I intensiv tidsnöd har Aronian här gjort ett sista försök: 37.Tg3-g7.

Levon Aronian – Fabiano Caruana 
Svart drar

Efter det näraliggande 37...De5? vinner vit: 38.Th7+! Kxg8 39.Dg4+ och vit sätter matt eller vinner damen. Caruana tog en av sina två sista minuter och drog till slut 37...Df8 varefter Aronian gav upp.

Ävenledes misslyckat, men inte lika drastiskt, var Grisjtjuks försök att fånga in den andre turneringsledaren Sjachrijar Mamedjarov. Grisjtjuk trampade rakt in i en förberedd variant som slutade med dragupprepning innan man hunnit lämna öppningen.

Alexander Grisjtjuk – Sjachrijar Mamedjarov 
Svart drar

12...Dd6 13.Df2 Da3 14.Dc2 Dd6 15.Df2 Da3 16.Dc2 remi

Fides kommunikatör Anastasia Karlovitj gjorde sitt bästa för att få något vettigt ur spelarna efteråt, men eftersom det enda som utspelat sig på brädet handlade om förberedda varianter ville ingen egentligen säga något om partiet. Istället höll Grisjtjuk som vanligt hov, skämtade och släppte loss – bland annat påstår han sig ha 35 i IQ och ha blivit besviken över att behöva spela kandidatturneringen! Ryssens presskonferenser har blivit något av en höjdpunkt för publik och journalister i Berlin.

Sergej Karjakin lurade Wesley So i ett remiartat slutspel, men tåget har nog gått även för dessa båda herrar. Vladimir Kramnik försökte liksom Aronian och Grisjtjuk få häng på täten och prövade ett positionellt damoffer mot Ding Liren. Den ryske exvärldsmästarens slutspelsteknik har kramat vatten ur ett antal stenar genom åren och här lyckades han få fram en fribonde på h-linjen att skrämmas med, men den kinesiske stormästaren höll tungan rätt i mun och tog till slut sin sjunde raka remi. 

Med halva turneringen spelad är det alltså fördel Caruana som leder ensam på +3. Vem hade gissat det när han slutade på 11:e plats av 14 spelare i Wijk aan Zee i januari? Men det gäller att pricka in ett bra resultat vid rätt tidpunkt och det verkar Caruana vara på väg att göra, och ha lite tur med motståndet också. För två år sedan föll han huvudsakligen på särskiljningsregeln om antal vinster sedan Veselin Topalov satsat alldeles för hårt och gått bort sig mot slutsegraren Karjakin. Kanske vinner Caruana i år på grund av att Aronian gjort samma sak mot honom? Det vore onekligen en slags historisk rättvisa ...

Än är det dock en bit kvar. Mamedjarov skuggar en halvpoäng bakom, och även trion på 50 procent kan fortfarande ha en viss möjlighet att blanda sig i toppstriden.

Rond 7
Alexander Grisjtjuk – Sjachrijar Mamedjarov remi 
Vladimir Kramnik – Ding Liren remi
Sergej Karjakin – Wesley So 1-0
Levon Aronian – Fabiano Caruana 0-1

Partierna genomspelbara

Poängställningen efter sju ronder:
Fabiano Caruana 5; Sjachrijar Mamedjarov 4,5; Ding Liren, Alexander Grisjtjuk och Vladimir Kramnik 3,5; Sergej Karjakin 3; Levon Aronian och Wesley So 2,5 poäng.

Rond 8, måndag klockan 15
Alexander Grisjtjuk – Vladimir Kramnik 
Sjachrijar Mamedjarov – Sergej Karjakin 
Ding Liren – Levon Aronian 
Wesley So – Fabiano Caruana

* * * * *

Elitserien – rond 9 

Malmö AS i slutsammandraget - stående från vänster: Pontus Carlsson, Lars Schandorff, Thomas Johansson, Inna Agrest, Jasmin Bejtovic, Daniel Semcesen och Ulf Andersson. Nedre raden: Jonas Lindahl, Stefan Printz, Ari Ziegler och Sune Berg Hansen. Tiger Hillarp Persson saknas på bilden. Foto: Lars O A Hedlund

LG: Malmö AS defilerade i mål med Stefan Printz på bord 8, en tribut till lagets huvudsponsor. Det var lite champagneschack över det hela, som på förstabordet:

Jan Johansson, Upsala ASS – Tiger Hillarp Persson, Malmö AS 
Svart drar

Med mindre än minuten kvar tog Tiger ut dragupprepningen: 29...Sf2+ 30.Kg1 Sh3+ 31.Kh1 Sf2+ 32.Kg1 Sh3+ remi.

I ett annat läge och med mer tid på klockan hade Tiger nog funnit någon av vinstvägarna, till exempel 29...Sf2+ 30.Kg1 S6g4! varefter man måste beräkna avdragsschacken efter 31.Txg6+!? fxg6.

analys

Det visar sig att svart vinner efter till exempel 32.Se5+ Kh8 33.Sxg4 Sxd1 34.Dxd1 Td8. Men det är alltså inte något som man snyter fram i höggradig tidsnöd. MAS vann hur som helst matchen med 5–3.

Det blev en direkt strid om övriga medaljer mellan SK Team Viking och SK Rockaden Stockholm, och där segrade Rockaden med 4,5–3,5. Bottenmötet mellan Kungstornet och Eksjö slutade oavgjort, vilket innebär att Kungstornet gör Upsala ASS sällskap ner till superettan. I motsatt riktning har vi Wasa SK och Västerås SK.

Malmö AS var nykomlingen som hämtade guld. Wasa SK har nog funderingar på att göra om den bravaden nästa år.

Resultatservice

* * * * *

EM i Batumi – rond 2

Nils Grandelius har fått en bra start i Europamästerskapet. Foto: e2e4.ge

LG: Så långt allt väl. Nils Grandelius har inlett med två vinster. Den andre nordiske deltagaren i Batumi, dansken Mads Andersen, fick vinsten serverad på silverbricka:

Mads Andersen – Nikolozi Kacharava 
Svart drar

19...Scd7?
19...Tae8 är bästa försöket i en sämre ställning.
20.fxg6 fxg621.Dxh7+!!
Efter damoffret växer vits löparpar till giganter.
21...Kxh7 22.Th3+ Lh6 23.Lxh6Svart är försvarslös.
23...Tf4 24.Lxf4+ Kg7 25.Lh6+ Kf6 26.Tf3+26...uppg.

Imorgon möter Nils en 21-årig rysk stormästare, Daniil Yuffa.

Partierna genomspelbara
Resultatservice