fredag 13 april 2018

Utan duschkabin i Walbrzych

En oroväckande affisch. Foto: LG

Jag har drabbats av ryggskott och till det kommer en ytterst bristfällig öppningsrepertoar, men jag tycker inte att det är skäl nog att ge mig det enda handikappanpassade rummet på Hotel Aqua Zdroj. Det innebär att jag till skillnad från alla andra på hotellet har en dusch utan duschkabin. Och hur ska man kunna spela schack under sådana förhållanden? Det handlar alltså om veteranernas lag-EM här i Walbrzych, en ort belägen i sydvästra delen av Polen. Receptionen kunde inte erbjuda mig något annat rum – fullbelagt.

Det har kommit till min kännedom att Skånes främsta analytiker kommer att träffas hemma hos Bengt Kvisth imorgon och då handlar det om schack från Walbrzych samt trav och fotboll. Det är tveksamt om det blir någon direktsändning härifrån, så det är sannolikt att sällskapet missar chansen att racka ner på mina drag.

Vi var åtta schackspelare i minibussen mellan flygplatsen i Wroclaw och Aqua Zdroj. Jurij Balasjov satt i framsätet. Han känner säkert inte igen mig från den gången jag bjöd in honom och hans kompis Viktor Kuprejtjik till Schacknytt-Festivalen i Malmö för trettio år sen. Nu toppar han Rysslands lag i gruppen 65+. För egen del har jag placerats på förstabordet i Sverige II i den gruppen. Första ronden imorgon.

Jag bad minibussens chaufför att ge mig det korrekta uttalet av Walbrzych, och enligt honom var mitt åttonde försök rätt bra. Men i fortsättningen försöker jag nog undvika att ta det ortsnamnet i min mun. Risk för tungspärr. På en eftermiddagspromenad i staden såg jag affischen på bilden ovan. Mitt språkliga handikapp gör att jag inte med bestämdhet kan säga vad det handlar om, men jag gissar att det gäller en rockkonsert på lördag i nästa vecka klockan 16 på Aqua Zdroj. Men är det inte där näst sista ronden i lag-EM inleds klockan 15? Hoppas att jag har missuppfattat affischen.

Resultatservice

* * * * *

SHARJAH. I andra ronden fick Nils Grandelius som omväxling en motståndare. Det blev remi mot Mohapatra Sidhant.
Resultatservice
Partier genomspelbara

VYSOKE TATRY. I damernas EM rond 6 kom Pia Cramling bonde över efter sex drag mot Irina Ionescu, och efter ytterligare ett halvdussin drag hade Pia rett ut de komplikationer som uppstod efter bonderovet. Sedan var det nästan raka spåret till Pias vinst.
Resultatservice
Partier genomspelbara.