tisdag 17 april 2018

Veteranernas lag-EM – rond 4

Jurij Balasjov stod över i rond 4 men förväntas vara klar för spel imorgon när Ryssland möter Sverige. Foto: walbrzych2018.eu

Äntligen fick jag chansen att låta täckelset falla för en teoretisk nyhet som jag har filat på nästan dagligen i ett tiotal år. Det är en skenbart dåraktig gambit. Jag hade svart och efter 1.d4 f5 2.g3 Sf6 3.Lg2 g6 4.Sc3 d5 5.Lg5 kastade jag in mitt nya överrumplande drag 5...Lg7 utan en sekunds betänketid. Varför lägga tid på något som är förberett in i minsta detalj? Jag hade varit i svår tidsnöd i de tre tidigare partierna och var fast besluten att inte försätta mig i ett sådant läge igen. Och jag lyckades föredömligt med den föresatsen.

Pekka Kauko, Turku Finland – Lars Grahn, Sverige II 
Vit drar

Stockfish och hans digitala kompisar förser mitt nya dag med elva frågetecken. Det visar bara att den konstgjorda intelligensen inte förstår vissa ställningstyper. Kauko försökte vederlägga min gambit med 6.Lxf6 Lxf6 7.Sxd5, men efter avveckling var remin ett faktum. Mer krävs väl inte för att ge min TN betyget godkänd med ett litet plus. Hela partiet.

Jag förväntar mig nu att ”Grahns gambit” dyker upp i olika gambitmonografier. Själv tänker jag faktiskt inte spela den igen för överraskningsmomentet är borta. Nu tänker förmodligen stormästare världen över sätta sina datorfabriker i arbete. Men för min del är verket på något vis krönt; dags att gå vidare. Det kan bli en ny gambit imorgon.

Vi vann matchen mot Turku med 2,5–1,5 och slipper frirond imorgon. Förstalaget slog Schweiz med bastanta 3,5–0,5 och belönas med en match mot Ryssland i nästa rond.

Resultatservice
Partier genomspelbara

* * * * *

SHARJAH. Sju ronder spelade i Sharjah Masters och Parham Maghsoodloo har vunnit alla partier så här långt. Nils Grandelius vann mot algeriern Mohamed Haddouche och står på 5 poäng.
Resultatservice
Partier genomspelbara

VYSOKE TATRY. Pia Cramling spelade remi i rond 9 och har 5,5 poäng. Det krävs minst 1,5 poäng på de två sista ronderna för att komma bland de fjorton som kvalificerar sig till damernas VM-turnering. Valentina Gunina leder på 8 poäng, en poäng före förföljargruppen.
Resultatservice
Partier genomspelbara.