söndag 16 januari 2011

Den stora schackfesten – del 7

Navara vid demobrädet. Foto: Johan Sigeman

Efter gårdagens rond visade David Navara sin fina vinst mot ratingfavoriten Wojtaszek i B-gruppen. Han delade frikostigt med sig av sina tankar under partiet, särskilt tornslutspelet som han verkligen hade spelat exakt. David är en väldigt försynt och artig ung man. Han bad upprepade gånger om ursäkt för sin dåliga engelska (”this is one of my many shortcomings”) fastän den var alldeles utmärkt. Någon gång tappade han bort sig i myllret av varianter och mindes inte var exakt en av bönderna hade stått i början av varianten. ”My bad memory is one of my other problems”. Väldigt imponerande prestation av honom i alla fall och jag tror absolut att han kan ta hem den åtråvärda förstaplatsen i B-gruppen i år.

Igår kväll kom Reynir Helgason på besök. Han bor sedan många år i Holland där han har sin familj. Reynir spelar ganska sparsamt nuförtiden men är i alla fall med och spelar lagmatcher i division ett (motsvarande) för sin lokala klubb. Efter ronden gick svenskgänget ut och åt och pratade gamla minnen. De som kände sig unga och/eller pigga nog drog sedan vidare på äventyr ute på stan om vilka jag tyvärr inte kan rapportera.

Dagens morgonjogg ägde rum längs stranden, precis som igår och precis som då blåste det kraftigt. Till skillnad från igår sken dock solen, vilket var trevligt. Plötsligt försvann dock solen och det blev mörkt. Det var när jag sprang förbi Tatas största skorsten ur vilken det bolmade ut väldiga mängder rök. Enligt Tatas ledning innehåller röken 80 procent vattenånga. Vad resten består av är oklart …

Idag väntar ett par riktiga godbitar, bland annat Anand-Kramnik och Shirov–Carlsen. Men vad sägs om Aronian–Nakamura, inte så illa det heller, va? Det är bara att njuta!

Johan och jag har haft en del kontakter med tänkbara deltagare i årets Sigemanturnering och jag tror mig kunna lova att det i år kommer det en verklig attraktion till Malmö! Jag vill inte säga mer i detta läge eftersom allt inte är helt spikat. Tävlingen äger i alla fall rum i mitten av juni, med start den 8 juni (Spegelsalen på Hipp). Nu ska jag börja förbereda dagens fotografering. På återhörande!

Johan Sigeman

Detta är hotell Zeeduin där alla spelare i A-gruppen bor plus en del gäster, till exempel från Sverige ... Foto: Johan Sigeman