lördag 15 januari 2011

Den stora schackfesten – del 3

På plats i Wijk aan Zee gör Johan Sigeman en historisk återblick i sin tredje rapport. Och vid rondstarten idag kl 13.30 finns han med bland spelborden med sin kamera.
Innan tävlingarna brakar loss kan det vara på sin plats med en liten tillbakablick. Minns ni hur det gick i Corus Chess Tournament 2010? Allas vår favorit Magnus Carlsen lyckades vinna A-gruppen ensam på 8,5 poäng av 13. På delad andraplats kom Kramnik och Shirov med 8. Fjärdeplatsen delades av Anand och Nakamura på 7,5.

B-gruppen vanns av Sigemanbekantingen Anish Giri på 9 före Naiditsch 8,5. C-gruppen togs övertygande hem av Li Chao på hela 10 av 13. Här slutade Nils på delad åttondeplats.

Om man i stället tar fram den riktigt starka kikaren kan man titta ända tillbaka till 1938 då den första tävlingen ägde rum. Då var det en liten, lokal amatörtävling som gick under namnet Hoogovens Beverwijk. Den första tävlingen med internationellt deltagande spelades direkt efter kriget, 1946. Då deltog bland andra vår egen Gösta Stoltz. På den tiden var det tiomannaturneringar. Efter kriget var det fortfarande problem att skaffa fram mat så 1946 serverade man huvudsakligen ärtsoppa. Just denna ärtsoppa har stannat kvar som en tradition ända till våra dagar, faktiskt. Den är förrätt vid avslutningsbanketten varje år. Den är mycket god (ärtsoppan alltså)! 1953 ökades deltagarantalet till 12 i huvudgruppen. Hela 18 spelare deltog 1963 men redan året efter drog man ner till 16 deltagare (idag är det 14-mannagrupper).

De första decennierna ägde tävlingen rum i den större grannstaden Beverwijk men 1968 flyttade tävlingen till Wijk aan Zee. Att studera listan över vinnarna genom åren är en fantastisk läsning. Praktiskt taget alla stora spelare har varit med. Ulf Andersson vann för övrigt ensam 1983 – en jätteprestation. Anand är den som vunnit flest gånger (5). Den sympatiske världsmästaren är också den som har rekordet i flest antal partier utan förlust (70!).

År 1999 bytte tävlingen namn till Corus Chess Tournament. (Från och med 2011 heter den Tata Steel Chess – mer om detta namnbyte i ett senare inlägg).

Johan Sigeman
* * * * *

Alina L'Ami visar bilder från öppningsceremonin på sin blogg.

* * * * *

När det gäller fortlöpande resultatredovisning från elitserien påminner jag om att länken finns fast under Allsvenskan i den oumbärliga högerspalten.