söndag 30 januari 2011

Jubileumsfesten – del 1

Är det någon som vill ha mitt parti mot Mikael Samuelson i pgn-fil? Öppningen var Philidors försvar. Foto: Jan Wikander

Det har varit full rulle i Stockholm och jag har inte hunnit skriva ner mina tankar kring jubileumsfesten på Tattersall fredag-lördag. Här bjuder Jan Wikander på en sammanfattning och jag ber att få återkomma i ämnet.
Staffan Scheja slog an på tangenterna med Franz Liszt innan förrätten och talen tog sin början genom att Sven-Gunnar Samuelsson hälsade festdeltagarna varmt välkomna. Rolf Littorin berättade lite om schackets historia före 1911 som bara han kan. Många och tänkvärda tal hölls om det som har varit och som komma ska. Sveriges SF genom Sven-Olof Andersson och Inger Hedman delade ut ett antal Collijn- och Rogardplaketter, som uppskattades mycket av mottagarna.

Kvällens stora överraskning var den 1,9 kg tunga boken om Stockholms SF 100 år som överlämnades som present till alla närvarande. Peter Holmgren från Schackets Kulturhistoriska Sällskap har lagt ner ett oerhört arbete som kommer att berika historien. Peter var även kvällens toastmaster med den äran.

Vår stora musikvirtuos och schackentusiast Mikael Samuelson svarade för en kort, men mäkta populär sånginsats. Kvällens enda schackparti mellan Lars Grahn och Mikael Samuelson avslutade festen på Tattersall fram på småtimmarna med en säker tvådragsremi.

Festkommittén under ledning av kvällens värdinna Inger Hedman hade gjort festen värdig en hundraåring.

Jan Wikander