lördag 15 januari 2011

Den stora schackfesten – del 5

Väggarna i spellokalen skapar nästan intrycket att spelarna har placerats i Nordsjön. Foto: Johan Sigeman

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg, har Tata Steel satt sin prägel på turneringen genom att företagsgruppens logga nu syns överallt. Dessutom har den varma röda färgen som Corus använde i sin marknadsföring bytts mot Tatas klarblå färg. Man har satsat stort på att ta fram en ny affisch eller snarare ett helt bildkoncept som pryder alla väggar i turneringslokalen, i de publika utrymmena etc. Loggan sägs symbolisera ett flöde eller en fontän av kunskap eller möjligen ett träd att ta skydd under.

Vad är då Tata för ett företag? Denna multinationella koncern har sitt huvudkontor i Mumbai, Indien. Tata har verksamhet i ett åttiotal länder och har åtta olika verksamhetsgrenar, bland annat stål. Men man sysslar med allt möjligt, från bilar (man äger Jaguar och Rover), IT, kemi och te (Tetley). Det är Indiens största privata företag. Gruppens rötter söker sig tillbaka till 1868 då anfadern Jamsetji Nusserwanji Tata startade bomullshandel. Styrelseordföranden idag har det roliga namnet Ratan Tata(!).

Tata är känd för sitt arbete med välgörenhet i olika sammanhang. Dessutom var man tidigt ute med att införa åtta timmars arbetsdag samt olika typer av anställningsförmåner, långt innan detta blev vanligt. Å andra sidan har koncernen i olika sammanhang fått kritik för att gå tufft fram, till exempel i miljökänsliga områden. Man bygger förstås inte upp en enorm och framgångsrik entreprenörsverksamhet genom att vara änglalik i alla sammanhang.

Det var under januari 2007 som Tatas förvärv av 100 procent av aktierna i Corus Group blev definitivt. Därigenom bildades världens femte största stålkoncern. Den fråga som alla i Wijk aan Zee ställer sig är förstås hur Tatas övertag av Corus kommer att påverka schackturneringen. Hittills har Tatas ledning nöjt sig med att bekräfta att Corus garanti att stödja tävlingen till och med 2013 står fast, det vill säga två år till. Därefter är det en öppen fråga hur fortsättningen blir. Mitt tips är att Tata kommer att fortsätta med tävlingen. Schack är ju stort i Indien och dessutom tycks Tata särskilt vilja stödja sådana verksamheter som är viktiga för den region där man bedriver sin industriproduktion. Vad finns annars att lägga pengarna på i Wijk aan Zee? Jag hoppas att jag har rätt!

Johan Sigeman