tisdag 25 januari 2011

Gibraltar Masters

Turneringsledaren Stuart Conquest omgiven av systrarna Nadezjda och Tatiana Kosintseva. Foto: www.gibraltarchesscongress.com

Det vimlar av svenska spelare i Gibraltar Masters som inleds idag. Sexton stycken om jag har räknat rätt. Där finns bland andra stormästartrion Emanuel Berg, Ulf Andersson och Pia Cramling samt veterantrion Magnus Wahlbom, Nils-Åke Malmdin och Peter Carlsten.

Prispotten går inte av för hackor och det händer allt oftare att spelare tackar nej till Wijk aan Zee till förmån för Gibraltar. Här finns till exempel ett pris för bästa kvinna på 10 000 pund, det vill säga lite drygt 105 000 kronor. Det har bland andra lockat världsmästarinnan Hou Yifan och systrarna Kosintseva. Det finns sju kvinnor som är högre rankade än Pia. Topprankade i turneringen är Vasilij Ivantjuk, Michael Adams, Fabiano Caruana och Paco Vallejo.

Det blir direktsändning både av partier och från kommentatorrummet där Stuart Conquest förklarar vad som händer. Förhoppningsvis kommer ett och annat svenskparti i fokus. Vi är ju inte bortskämda med den varan i Wijk aan Zee.

* * * * *

Vid fjolårets OS i Chanty-Mansijsk var det spännande att följa Nils Grandelius kamp om ett bordspris (bord 5, reserver). Nils hamnade till slut utanför prislistan som toppades av fransmannen Sebastien Feller. Nu har det kommit uppgifter som kastar en skugga över Fellers prestation. Franska schackförbundet hävdar att Feller kan ha fuskat under OS och har inlett en utredning med hot om disciplinära åtgärder. Feller förnekar anklagelsen och har anlitat en advokat för att stämma franska schackförbundet för förtal. Mer om denna franska soppa här, här, här och här.