fredag 7 januari 2011

Helgguiden

Efter urladdningen kring nyår har turneringsutbudet kommit ner på en normalare nivå. Idag startar Prag Open och där kan det ur svensk synvinkel vara särskilt intressant att följa Jasmin Bejtovic och Jan Lundin. Det finns nio stormästare bland 164 anmälda spelare.

Anatolij Karpov anlände till Tallinn i onsdags och är hedersgäst under helgens Paul Keres Memorial, en snabbschackturnering. Dessutom blir det en del kringarrangemang i form av föredrag på temat Paul Keres, och Karpov ger en simultan. Minnesturneringen inleds med en kvalificeringsturnering idag med start klockan 17 och lördag förmiddag. Lördag eftermiddag och söndag blir det finalspel med fyra spelare från kvalturneringen och fyra speciellt inbjudna direktkvalificerade stormästare: Alexei Shirov, Elshani Moradiabadi, Jaan Ehlvest och Alexander Volodin. Om jag har förstått det hela rätt så är det direktsändning från både kval och final.

Vid ryska mästerskapet nyligen var det som bekant Jan Nepomnjasjtji och Sergej Karjakin som gjorde upp i ett särspel. På söndag möts de igen i två snabbpartier och fyra blixtpartier åter i Moskva. Det är titeln rysk universitetsmästare som står på spel. Det blir direktsändning och sådant är vi inte bortskämda med den här helgen.

På hemmaplan bjuder Götaverkens SK och Lundby SS in till Hisingen Open, som spelas lördag-söndag.

Det som schackvärlden väntar på nu är schackfesten i Wijk aan Zee som börjar om en vecka. Den här gången blir det utan tidigare stamgästen Loek van Wely. Saken är den att i morgon spelar han sitt sista tävlingsparti före ett sabbatsår från schack. Han tänker i stället ägna sig åt poker. Han har förlagt sin avskedsturné till USA där han har spelat med i turneringar (och poker) i Atlantic City och Las Vegas. I den förra turneringen delade han förstaplatsen med Gata Kamsky, som han besegrade. Men där lär det delade förstapriset ha varit på ett mindre belopp än det han tjänade på pokerbordet. I Las Vegas spelade han bort sig från förstapriset redan i andra ronden, då han förlorade mot en lågrankad spelare. För tillfället är han med i Berkeley International i Kalifornien, som alltså är hans sista turnering på ett bra tag.

Turneringen i Reggio Emilia avslutades i går. Vugar Gasjimov kom etta på bättre särskiljning än Paco Vallejo. Här en partiställning från ett möte mellan två av turneringens förlorare:

Nigel Short – Alexander Morozevitj
Svart drarOm du vill spela igenom det och andra partier från turneringen så finns länken under Aktuella partier i den oumbärliga högerspalten. Där kan du se vad Moro spelade och hur han förlorade partiet. Han borde ha spelat 23...Se4!! 24.dxe4 Txf3!! 25.gxf3 Ta1+ 26.Kd2 Dd4+ 27.Kc2 b3+ 28.Kxb3 Dc4 matt.