lördag 21 juni 2014

Blixt-VM – andra dagen

Magnus Carlsen har lagt ytterligare två VM-titlar till den han hade förut. Foto: dubai2014wrb.com

Tur att det inte var Fides nolltolerans som gällde vid prisutdelningen efter blixt-VM. Trippelvärldsmästaren Magnus Carlsen och hans manager Espen Agdestein hade gått vilse på väg till ceremonin och anlände en halvtimme senare än beräknat. Nåväl, det blev ingen bestraffning. Fide-ordföranden Kirsan Iljumsjinov har inte råd med sådant inför ordförandevalet i Tromsø i augusti.

Magnus tog hem blixt-VM med 17 poäng på de 21 ronderna, men framför allt hans kompis Jan Nepomniachtchi gav honom en hård match. Efter 19 ronder låg de sida vid sida och då hade Magnus klarat sig ur en besvärlig ställning i nittonde ronden:

Rauf Mamedov – Magnus Carlsen 
Vit drar


Mamedov spelade 28.hxg5 och dukade under i komplikationerna. Mänskligt. Med datorernas hjälp kan man notera att vit har en vinstfortsättning: 28.Lh3! Sf3+ 29.Txf3 Dxf3 30.hxg5

analys

Det lurar hemskheter på långa diagonalen ner mot h8, till exempel 30...T6f7 31.Lg2! Dg4 32.Dd4+ Tg7 33.Sg6+ och Dxg4, eller 30...Txf4 31.gxf4 Dxf4+ 32.Dxf4 Txf4 33.Kg3 och vits två merbönder avgör.

VG-intervju med Magnus efter prisutdelningen. Slutresultat och partierna genomspelbara.

För Magnus del väntar närmast ett sponsorevenemang i Jerevan och sedan bär det vidare till fotbolls-VM i Brasilien. Han unnar sig verkligen att koppla av mellan dragen. På programmet finns också ”teambuildning” med det norska OS-laget. Det börjar ju så smått dra ihop sig till den stora schackfesten i Tromsø.

* * * * *

Tiger Hillarp Persson firar midsommar i Oslo där han är topprankad i Svein Johannessens minnesturnering. Både han och Anil Surender inledde med planenliga vinster.