torsdag 26 juni 2014

Vismaturneringen i Växjö – första dagen

Håkan Åkvist och Håkan Jalling tog hand om inlottningen. Foto: vismachess.com

Det fanns en tid när Småland stod i centrum för slutna GM-turneringar på svensk mark. Det var Eksjöturneringarna på stadshotellet i Eksjö med Håkan Åkvist som drivande kraft som var ljuspunkten i turneringsmörkret. Minns när Lasse Karlsson tog sin slutgiltiga GM-inteckning där, och vi stod några stycken på stadshotellets trappa ut mot torget med champagneglas i nävarna. Det var turneringsledaren Arnold Eikrem som hällde upp, om jag minns rätt. Jag hänvisar till ett gammalt Schacknyttomslag. Det har flutit mycket vatten genom Eksjöån och passerat mycket champagne genom struparna sedan dess.

Nu är Småland på gång igen med en glädjande tradition: Vismaturneringen i Växjö med flera slutna internationella turneringar. Det finns en GM-grupp, två IM-grupper och därutöver en nordisk damturnering. Det finns ljusa och rymliga spellokaler i konserthuset. Det är Håkan Jalling som har tagit över den småländska arrangörsrocken efter Håkan Åkvist. För egen del planerar jag och sekundantkollegan Bengt att besöka Växjö den kommande helgen. Grannen Stellan är på plats som kommentator och Anders Hansen har hand om direktsändningen – ett vinnande team från Sigemanturneringen.

Tiger Hillarp Persson skyndade från Svein Johannessens minnesturnering i Oslo till Vismaturneringen. Han är åter topprankad. Det finns inga möjligheter för honom att koppla av i Växjö. Efter första dagens rond väntar fyra dagar med dubbelronder. I första ronden blev det kamp i nittio drag mot Rasmus Svane och remi med bara kungarna kvar på brädet.

Det var partiet mellan David Smerdon och Mads Andersen som tilldrog sig det största intresset i kommentatorrummet. En laddad ställning från den bataljen:

David Smerdon – Mads Andersen
Svart drar


18...d3!? 19.Dxd3?
Det fanns en god anledning att offra löparen på g7 före det här slaget. Anledningen visar sig snart.
19...Dxd3 20.Lxd3


20...Txf3 21.Kxf3 Sxe5+
Den slagna löparen borde alltså ha slutat sina minuter på g7 i stället.
22.Ke2 Lc6


Efter 23.Te1 Lf3+ 24.Kd2 Lf6 är vits kung hårt utsatt. Smerdon valde att utveckla springaren i stället.
23.Sd2 Td8!
Om svart höstar in kvaliteten på h1 så är det utjämning. Mycket bättre att behålla löparen och behålla trycket. Mads belönades så småningom med hela poängen.

Partierna genomspelbara.

Poängställningen efter första ronden:
GM-gruppen
IM-grupp A
IM-grupp B