söndag 8 juni 2014

Norway Chess – rond 4

Det ser kanske ut som om Simen Agdestein flyttar en kaffekopp, men det är inte fallet just här. Foto: norwaychess.com

Simen Agdestein spelade remi med Vladimir Kramnik och tyckte att han hade haft en dålig dag. En beundransvärd inställning. Efteråt berättade båda hur de hade försökt lura varandra. Bägge misslyckades med det. Det innebär att Simen håller jämna steg med Magnus Carlsen, eftersom Magnus spelade remi med Veselin Topalov utan den stora dramatiken. Och ändå vågar naturligtvis ingen tänka tanken att Simen blir bäste norrman i den här turneringen. Det finns ju inte på kartan, eller hur? Eller hur?

Sergej Karjakin var fjärde rondens ende vinnare. Alexander Gristjuk kom med en nyhet i Grünfeldindiskt.

Sergej Karjakin – Alexander Gristjuk
Grünfeldindiskt (D 85)
1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 d5 4.cxd5 Sxd5 5.e4 Sxc3 6.bxc3 Lg7 7.Le3 c5 8.Tc1 Da5 9.Dd2 0-0 10.Sf3 Lg4 11.Sg5 Sa6 12.h3 Ld7 13.Ld3 Tac8 14.d5 c4 15.Lb1 Sc5 16.Ld4


16...Lxd4
Det här är förmodligen en nyhet.
17.cxd4 c3 18.Txc3 Sd3+


19.Txd3 Tc1+ 20.Ke2 Dxd2+ 21.Kxd2 Txh1 22.Tb3
Gristjuk menade att den här ställningen är bekväm för vit. Det var Karjakin som tog hand om initiativet och förstorade det efter hand. Efter sjutton remier och en förlust var det äntligen dags för en vinst för honom.

Rond 4
Levon Aronian – Peter Svidler remi 
Sergej Karjakin – Alexander Gristjuk 1-0 
Fabiano Caruana – Anish Giri remi 
Veselin Topalov – Magnus Carlsen remi 
Simen Agdestein – Vladimir Kramnik remi

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter fyra ronder:
Fabiano Caruana 3; Vladimir Kramnik 2,5; Alexander Gristjuk, Magnus Carlsen, Levon Aronian, Simen Agdestein och Sergej Karjakin 2; Peter Svidler, Anish Giri och Veselin Topalov 1,5 poäng.

Rondreferat på Chess Vibes och TWIC.

Rond 5 (söndag kl 15.30)
Alexander Gristjuk – Simen Agdestein 
Peter Svidler – Sergej Karjakin 
Magnus Carlsen – Levon Aronian 
Anish Giri – Veselin Topalov 
Vladimir Kramnik – Fabiano Caruana

* * * * * 

Limhamnstrion Stellan Brynell, sekundant Lars Grahn och Jonny Hector strax före näst sista ronden i Köpenhamn. Foto: Bengt Kvisth

Inför sista dagens dubbelrond i Whitsun Grandmasters i Øbros lokaler ledde bulgariske stormästaren Krasimir Rusev en poäng före Simon Bekker Jensen och Helgi Ziska. Den förre tänkte säkra förstaplatsen med remier, vilket han också lyckades med, medan de två förföljarna båda behövde avsluta med dubbelvinst för att klara GM-normen. Det var det viktigaste för dem.

Bengt Kvisth och jag utsåg oss till grannen Stellans sekundanter den avslutande dagen och såg till att han kom till spellokalen vid gott mod. Det var Stellans uppgift att krossa motståndarnas GM-drömmar, han skulle möta Bekker Jensen och Ziska. Vårt lilla team kan vara rätt nöjd med utfallet: vinst mot den förre och remi med den senare. Stellan förklarade att han mycket hellre hade stoppat motståndare som inte var så trevliga, men i den här branschen får man ju inte vara blödig. Stellan hade tagit med sig en teoribok för att preppa mot Ziska i lunchpausen, men vi sekundanter tyckte att det var viktigare att han fick i sig mat och dryck och gav oss intressanta upplysningar om turneringen. Sekundanter får inte försummas.

Som framgår i twitterflödet påstår holländaren Robert Ris att han råkade i panik i tidsnöd mot Jonny Hector och gick in i en dragupprepning med remi i en ”vinstställning”. I efteranalysen kom de fram till att Ris stod bra men de kunde trots gemensamma ansträngningar inte finna någon direkt vinstväg. Inte heller Fritz går i land med den uppgiften. Om svart hade spelat exakt kunde han ha fått klar fördel, men det var inte något lättfunnet. Tramsigt av Ris att skicka i väg ett sådant Twitter. Något som är beundransvärt med storfräsarna i Norway Chess är att deras efteranalyser är absolut objektiva. Där har en och annan amatör mycket att lära.

Det här var inte Jonnys turnering. Han samlade ihop 4 poäng, medan Axel Smith slutade på 4,5 poäng. Stellan, med två sekundanter, fick ihop 5 poäng. Sluttabellen.