lördag 14 juni 2014

Norway Chess – rond 9

Fabiano Caruana mot Sergej Karjakin i slutronden. Foto: norwaychess.com

I fjol i Stavanger segrade Sergej Karjakin på 6 poäng, en halv poäng före Magnus Carlsen och Hikaru Nakamura. Amerikanen var ju inte med den här gången, men i övrigt var toppnamnen och poängskörden densamma. För att nå dit var Karjakin tvungen att besegra Fabiano Caruana med de svarta pjäserna i sista ronden. Här en kritisk ställning från det partiet:

Fabiano Caruana – Sergej Karjakin 
Vit drar


Vit har en fördelaktig ställning.
32.Sa4
Det kan tyckas naturligt att ge sig på b6-bonden, men här är 32.Se4! mycket vassare. Daniel King visade ett exempel på vits resurser i en variant som inte är forcerad men ändå instruktiv: 32...De7 33.Lxd7 Txd7 34.Tc6 Tb7 35.h5 gxh5 36.d5 exd5 37.Sf6+ Kg7 38.Dc2 och vit vinner.
32...Lxc6 33.Txc6 Db4! 34.Sc3? a4
och svart tog över. Caruana kom i tidsnöd och det påskyndade hans undergång.

Magnus hade vissa besvär med att besegra Simen Agdestein, som tappade mycket av energin de sista ronderna. Det gällde i ännu högre grad Vladimir Kramnik som fick en futtig halv poäng de sista fyra ronderna. Alexander Gristjuk kom på en fin tredjeplats och befäste sin ställning som världstrea.

Rond 9
Magnus Carlsen – Simen Agdestein 1-0 
Anish Giri – Peter Svidler remi 
Vladimir Kramnik – Alexander Gristjuk 0-1 
Fabiano Caruana – Sergej Karjakin 0-1 
Veselin Topalov – Levon Aronian remi

Partierna genomspelbara.

Slutställningen:
Sergej Karjakin 6; Magnus Carlsen 5,5; Alexander Gristjuk 5; Veselin Topalov och Fabiano Caruana 4,5; Vladimir Kramnik, Levon Aronian, Peter Svidler, Anish Giri 4; Simen Agdestein 3,5 poäng.

Rondreferat på Chess Vibes och TWIC.