torsdag 26 juni 2014

Vismaturneringen i Växjö – andra dagen

Rasmus Svane är i delad ledning i GM-gruppen. Foto: Lars O A Hedlund

Och vem tar hand om Selma?

Mitt minne från OS i Valletta 1980 var att Axel Ornstein och Borislava Borisova turades om att byta blöjor på deras dotter Petra. Nu har jag forskat och rekonstruerat det hela. Det var nog Axel som hade huvudansvaret för blöjbytena, för han var inte med i svenska laget i öppen klass den gången. Han var där framför allt som pappa och schackjournalist. Bori spelade på förstabordet i damlaget.

Tänkte på det när jag såg att Axel Smith spelar med i Vismaturneringens GM-grupp medan Ellinor Frisk är med i IM-grupp B. Men deras dotter Selma är i trygga händer under ronderna. Det finns sekundanter på plats.

Axel har haft en väldigt bra dag. I andra ronden fick han en bonde till skänks i ett tidigt skede.

Jacek Gdanski – Axel Smith
Vit drarI stället för att gardera d-bonden med 11.Td1 eller 11.Le3 passade Gdanski på att göra mellandraget 11.Lg5? för att sedan ta sig för huvudet efter 11...Sxd4. Oooops. Efter 12.Sxd4 Dxg5 hade svart plötsligt en fördelaktig ställning med en sund merbonde. Gdanski hämtade sig aldrig efter den smällen.

I tredje ronden fick Axel chansen att avgöra med ett vackert drag:

Axel Smith – Victor Nithander
Vit drar50.Tg7+!
Okej, 50.Sxf5 är strängt taget ännu mer effektivt enligt Fritz men inte lika vackert. Fritz har ju inte något begrepp om skönhetsvärden.
50...Kxg7 51.Dg1+ Dg4
Annars matt i ett eller två.
52.Sxf5+ uppg.

Axel och Tiger Hillarp Person delar tredjeplatsen en halv poäng efter Rasmus Svane och Mads Andersen. I IM-grupp B delar Ellinor ledningen med Jacob Carstensen på 2,5 poäng. I IM-grupp A är Jonathan Westerberg i ensam ledning med 2,5 poäng.

Partierna genomspelbara.

Poängställningen efter tredje ronden:
GM-gruppen
IM-grupp A
IM-grupp B

* * * * *

Det blev Köpenhamn i dag. Lunch på en enkel etiopisk restaurang i Nørrebro där man förväntas äta utan bestick, det vill säga med fingrarna. Lisas rekommendation. Gott, välkryddat, kladdigt och mycket prisvärt. Vi tog en portion med blandat vegetariskt, en portion med blandat kött, och fick det serverat på en gemensam tallrik. Praktiskt. Man använder en typ av etiopisk pannkaka för att nypa tag i godbitarna och stoppa dem i munnen. En ny smakrik upplevelse.

Grundplanen var annars picknick i Kongens Have med thai take away från Aroii vid Kultorvet. Vädrets makter ville annorlunda, men Nørrebro är alltid värt ett besök. Fotbolls-VM är inte allt.