måndag 23 juni 2014

Under och efter Dubai

Magnus Carlsen gav en simultan i Jerevan. Foto: armsport.am

Man kan förundras över de små konstverk som ibland komponerades under blixt-VM i Dubai. Det handlade ju om sekundverk. Ett exempel:

Levon Aronian – Paco Vallejo 
Vit drar


Vallejo har spelat Lb7-e4 för att förhindra f4-f5. Svaret kom omedelbart.
15.f5! uppg.
Efter 15...Lxf5 16.Df3 visar det sig att alla utvägar för svarts springare är bevakade, så tornet i hörnet kan betraktas som förlorat. 15...exf5 faller på 16.Dxe4. Douze points.

Efter världsmästerskapen i Dubai åkte Magnus Carlsen till ett tre dagar långt besök i Armenien. Med på resan är Levon Aronian, som fungerar som värd för trippelvärldsmästaren under besöket i Armenien. Levon har varit bosatt i Berlin i många år men han betraktar fortfarande Armenien som sitt hemland, och han har twittrat om med vilken stolthet han visar Magnus runt. Bland annat har det blivit en simultanföreställning i Jerevan (bilden) där Magnus mötte och besegrade tolv juniorer.

* * * * *

De som brukar orientera sig runt i högerspalten på egen hand vet redan att det fanns två svenska deltagare i Teplice Open. I resultatlistan ser vi 40. Jan Johansson 5,5 och 51. Torbjörn Glimbrant 5 poäng. Förstapriset gick till Levon Aronians gode vän och sekundant Hrant Melkumyan på suveräna 8 poäng (av 9). Det gav en prestationsranking på 2777. Slutresultat.

* * * * *

Annars går jag i väntans tider. Tryckeriet har utlovat leverans av Boken den 1 juli. I så fall tar jag med mig en bunt till SM i Borlänge och hoppas att schackspelare där är beredda att slita dem ur händerna på mig.

Det ser onekligen ut som om jag är välkommen att vara med i veteran-SM den här gången. Det ska förhoppningsvis bli skoj. När jag sätter mig ner för första ronden får jag försöka låtsas att jag befinner mig i Sibenik och att det är tionde ronden. Dessvärre tvivlar jag på att den typen av självsuggerering fungerar.