tisdag 12 augusti 2014

OS i Tromsø – rond 10

Ukraina mot Ryssland. Närmast kameran: Natalia Zjukova, Ukraina (till vänster) besegrade Olga Girya medan övriga partier slutade med delad poäng. Foto: David Llada / tromso2014.jalbum.net

Starkt ändå av Magnus Carlsen att ta sig till NRK-studion och besvara frågorna där efter dagens smärtsamma förlust mot kroaten Ivan Saric. Magnus menade att det bara var en fortsättning på det svaga spelet från närmast föregående ronder. ”Jag är tom efter en halvtimmes spel, det kommer ingenting, inga idéer. Det finns varken kreativitet eller nåt annat.” Magnus hade egentligen tänkt stå över, men när starka Kroatien stod på programmet ville han ändå vara med och försöka hjälpa laget. Chansen att bli bäste förstabordsspelare drev honom också. Det lutar åt att han även är med i slutronden ”för jag vill inte sluta på det här sättet”. Imorgon är det fridag så han har lite tid på sig att känna efter och bestämma sig.

Jag trodde att Nigel Short hade gjort sitt i Tromsø men misstog mig. Han fanns med i laguppställningen till mötet mot Sverige. Frågan är kanske hur pass klokt det var. Han var den ende i engelska laget som förlorade och det var Tigers förtjänst. Det var imponerade att se Michael Adams pressa ner Nils. Världsklass. England vann matchen med 3–1 men oavgjort fanns absolut inom räckhåll. Det var Hans som hade chansen att ordna det:

Hans Tikkanen – David Howell 
Vit drar


Här fanns 35.Dd4! med hotet att slå av på d7 och sedan sätta matt på g7. Svart kan försöka med 35...Txc7 36.dxc7 Df7

analys

men efter 37.Dh4+ Sh5 38.Tg5 Kh6 39.f4 Tc8 40.f5 Txc7 41.Tf6+ kan svart ge upp. I stället följde:
35.Tg5 Dh6
Här är 35...Dxg5+ 36.Dxg5 Tg8 objektivt sett ett bättre försök.
36.Df5+ Kh8


37.Tg6?
Howell får en andra chans att slå tornet. Efter 37.Txd7 Sxd7 38.Dxb5 är det ömsesidiga chanser.
37...Dxg6+! 38.Dxg6 Tg8 39.Tc8


39...Tg7!
Nu har det vänt, det är svart som har tagit över.
40.Dxg7+ Kxg7 41.Tc7+ Kf8+ 42.Kf1 Tg5 43.Tb7 Ke8


Materiellt går det inte någon nöd på vit, men hans fribönder är inte världens snabbaste. Och han får inte chansen att byta av eller eliminera svarts sista bönder.
44.Te7+
Bästa chansen i en troligen förlorad ställning var kanske att spela 44.h4 och låta tornet stå kvar bakom b-bonden.
44...Kd8 45.Tf7 Se8 46.d7 Sd6 47.Th7 Te5 48.h4 b4 49.f4 Tb5


50.uppg.

Sverige – England 1–3 
Nils Grandelius – Michael Adams 0-1 
Evgenij Agrest – Gawain Jones 0-1 
Tiger Hillarp Persson – Nigel Short 1-0 
Hans Tikkanen – David Howell 0-1

Poängställningen i öppen klass efter tio ronder. Kina leder en matchpoäng före Ungern inför sista ronden.
I torsdagens slutrond spelar Sverige mot Bangladesh.


Tiger Hillarp Persson besegrade Nigel Short. Foto: Georgios Souleidis / tromso2014.jalbum.net

Kateryna Lagnos övergång från Ukraina till Ryssland väckte ont blod. För att få henne spelklar gick ryssarna över anmälningstiden till OS varvid de norska arrangörerna förklarade att det ryska damlaget inte fick vara med i Tromsø. Kirsan Iljumsjinov ingrep och ogiltigförklarade arrangörernas beslut. Ryska schackförbundet krävde att arrangörerna skulle ersätta förbundet för de advokatkostnader som åsamkats dem i den här affären. Idag beslöt en rättslig instans i Tromsø att ryssarnas krav är obefogat.

Det var bakgrunden till dagens match mellan Ukraina och Ryssland i damklassen. Det slutade med att Ryssland, med Lagno i laget, förlorade med 1,5–2,5. I och med att Kina överraskande fick nöja sig med 2–2 mot Spanien är Ryssland i fortsatt ledning inför slutronden.

Svenska damlaget hade högre ranking på alla bord mot Estland och såg också till att vinna matchen sedan stöttepelarna Pia och Ellinor hade vunnit sina partier.

Ellinor Frisk – Triin Narva 
Vit drar


45.Lg3!
Ellinor avvecklar till ett slutspel med olikfärgade löpare och lika bönder där två förbundna fribönder fäller avgörandet.
45...Lxg3 46.Kxc3 Le1+ 47.Kd3 Lxb4 48.Lxd5 Le1 49.Lc6 b4 50.d5


50...b3
Hon offrar bonden för att ge den egna löparen bättre svängrum. Det hjälper inte.
51.axb3 Kf7 52.Ke4 Lb4 53.Kf5 Ke7 54.Kxg5 Ld2+ 55.Kf5 Lb4 56.La4 Lc5 57.d6+ Kd8 58.Ke6 h5 59.Kd5 Lf2 60.e6 uppg.
Återigen underbar teknik av Ellinor.

Sverige – Estland 2,5–1,5 
Pia Cramling – Mai Narva 1-0 
Inna Agrest – Monika Tsiganova 0-1 
Ellinor Frisk – Triin Narva 1-0 
Emilia Horn – Regina Narva remi

Poängställningen i damklassen efter tio ronder.
I torsdagens slutrond spelar Sverige mot Kuba.

Rekommenderade webbplatser under OS:
Svenska landslagsbloggen
Axel Smith rapporterar på schack.se
Bergensjakk och Sjakkfantomet
TWIC och Chessbase

* * * * * 

När jag efter åtta ronder menade att de fem svenska lagmedlemmarna i öppen klass hade underpresterat och att damlaget klarat sig bättre, hörde en bloggbesökare av sig och menade att med tanke på lagens placeringar i förhållande till deras rankingplats haltade min beskrivning. Nu är placeringen i tabellen en sak, prestationsrankingen något annat och i mina ögon mera relevant när man ska tala om huruvida ett lag har under- eller överpresterat. Det är också anledningen till att bordspriserna numera baseras på prestationsranking och inte på poängplockning.

Jag har ett mycket närliggande exempel på hur det kan slå om man bara betraktar poängplockningen. Vid veteranernas lag-EM i Sibenik gällde gammaldags regler när det gällde fördelningen av bordspris. Jag fick priset som bäste förstabordsspelare med 7,5 poäng på nio ronder. Jag är överlycklig över det resultatet, men inbillar mig inte för ett ögonblick att jag var den objektivt sett bäste förstabordsspelaren i Sibenik. Det skulle vara ett flagrant fall av självbedrägeri. Men jag skulle med stöd av min prestationsranking där (2349) vilja hävda att jag var den elfte bäste förstabordsspelaren i Sibenik med ett par stormästare längre ner på den listan. Gott så.

* * * * *

”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” finns fortfarande på lager. Priset är 140 kr och fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.