onsdag 27 augusti 2014

Magnus Carlsens återkomst

Magnus Carlsens är redo för en ny utmaning. Foto: Anastasija Karlovitj

Magnus Carlsen var inte nöjd med sitt framträdande vid OS i Tromsø. Nu kan det bli andra bullar i Saint Louis, USA. Ikväll klockan 21 svensk tid startar Sinquefield Cup. Magnus drog startnummer 4 och har svart mot fransmannen Maxime Vachier-Lagrave.

Rond 1 (onsdag klockan 21)
Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen 
Levon Aronian – Hikaru Nakamura 
Veselin Topalov – Fabiano Caruana

Avgörandena lär falla på andra sidan midnatt, så rondreferatet får vänta tills imorgon.

* * * * *

Erik Blomqvists vinstrad i Barcelona stoppades med en remi i femte ronden. Nu är tysken Martin Krämer ensam i topp på 5 poäng. Poängställningen.

Mladen Gajic, Malmö AS spelar med i en öppen turnering i Rewal, Polen och står på 4,5 poäng efter sju ronder. Poängställningen. I fjärde ronden satt han med följande ställning mot 13-åriga polskan Alicja Sliwicka, som hade offrat pjäs – för vad?

Alicja Sliwicka - Mladen Gajic 
Vit drar


27.Sxh6! gxh6
Inte 27...gxf6?? 28.Sg4+ Kg8 29.Sxf6+ Kg7 30.Dg5+ Kh8 31.Dg8 matt.
28.De4


28...Kg7 29.Sh5+ remi
Vit har remischackar.

* * * * *

”The Streatham & Brixton Chess Blog” (fast länk under Andra schacklänkar i d.o.h.) är en av de bloggar som jag regelbundet återvänder till. Där talas det om senaste olympiadens ”Champagne Moment” och då handlar det som synes om Michael Adams 19.Lh6! mot Nils Grandelius.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.