söndag 3 augusti 2014

OS i Tromsø – rond 2

Världsmästaren Magnus Carlsen mot Tomi Nybäck. Foto: tromso2014.jalbum.net

När Magnus Carlsen gjorde entré i Tromsø-OS fanns det en extra krydda i anrättningen. Han skulle spela mot finländaren Tomi Nybäck – som besegrade Magnus vid OS i Dresden 2008. Här är det partiet. Det var Magnus enda förlust den gången och det var upplagt för ett revanschmöte. Men Nybäck släppte inte till någonting och det slutade remi liksom övriga partier i den matchen. Ännu ett nedslående resultat för Norges förstalag, vilket står i bjärt kontrast till vad Norges andralag åstadkom: oavgjort mot Ukraina, som tog OS-guld för fyra år sedan och OS-brons för två år sedan. Frode Urkedal besegrade Vasilij Ivantjuk på förstabordet. Nu spekuleras det i hur en eventuell match mellan första- och andralaget kan tänkas sluta.

För svensk del var det en dyster dag. Om man vill se positivt på det hela kan man hävda att nu finns det bara en väg: uppåt. Matchen mot Kazakstan började med att Tiger spelade en korrekt remi medan Hans gjorde en taktisk miss i en klart fördelaktig ställning:

Hans Tikkanen – Astan Aitbajev 
Vit drarOm vit går ur bindningen med 31.Kh1! så är Dh7 ett avgörande hot, till exempel 31...Td5 32.Sg6+!! fxg6 33.Dxg6 (med matthot på e8) 33...Tdd8 34.Lb3 Dd7 35.Dh7 och vit vinner.
31.Dh7? Lxe5 32.Dh8+ Ke7 33.Dxg7 Txa3Bindningen förstör nöjet för vit. Det blir till att avveckla till ett ofördelaktigt slutspel.
34.Dxe5+ Dxe5 35.Txe5+ Kf8 36.Te7 Lc8 37.Tc7 Tc3 38.Tf1 Le6 39.Lf5 Lc4 40.Tf3 Td1+ 41.Kf2 Tf1+ 42.Kg3 Tfxf3+ 43.gxf3 Ld5Sista praktiska chansen är att manövrera kungen till f6 och skapa matthot. Det blev matt ...
44.Kf4 Txc5 45.Ke5 Le6+ 46.Kf6 Txf5 matt

I det läget stod Nils och Evgenij dåligt i sina partier och det slutade med ytterligare två förluster. Förvisso en mörk dag.

Sverige – Kazakstan 0,5–3,5 
Nils Grandelius – Pavel Kotsur 0-1 
Evgenij Agrest – Peter Kostenko 0-1 
Tiger Hillarp Person – Rustam Tjusnutdinov remi 
Hans Tikkanen – Astan Aitbajev 0-1

Ställningen i öppen klass efter två ronder.
Imorgon spelar Sverige mot Marocko.


Garri Kasparov med dotter fanns bland åskådarna. Foto: tromso2014.jalbum.net

Matchen mot Turkiet i damklassen började med att Emilia spelade alltför hårt angreppsspel och missade en taktisk finess som ödelade hennes ställning. Inna kastade sig ut i komplikationer där allt annat än remi verkade vara ett troligt resultat. Men remi blev det. Pia hade en klart vunnen ställning i mittspelet men lät motståndaren slinka och hålla remi. Ellinor pressade i sitt parti men hennes motståndare lyckades bygga upp en ointaglig fästning. En olycksalig förlust för laget.

Sverige – Turkiet 1,5–2,5 
Pia Cramling – Betul Cemre Yildiz remi 
Inna Agrest – Kubra Ozturk remi 
Ellinor Frisk – Khayala Isgandarova remi 
Emilia Horn – Zehra Novkovic 0-1

Ställningen i damklassen efter två ronder.
Imorgon spelar Sverige mot Jordanien.


Michael Wiedenkeller, Luxemburg (till höger) spelade remi med GM Dragan Solak, Turkiet. Foto: tromso2014.jalbum.net

Rekommenderade webbplatser under OS:
Svenska landslagsbloggen
Axel Smith rapporterar på schack.se
Bergensjakk och Sjakkfantomet
TWIC och Chessbase

* * * * *

”Jag sträckläste boken och rekommenderar den varmt.”
Harry Schüssler, Svenska Dagbladet

”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” finns fortfarande på lager. Priset är 140 kr och fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.