lördag 30 augusti 2014

Sinquefield Cup – rond 3

Fabiano Caruana med en obruten vinstrad. Foto: saintlouischessclub.org

När Veselin Topalov hade vunnit mot Hikaru Nakamura förklarade bulgaren att det var ett hemskt parti med grova fel från båda sidor. Men det är ju just detta som gör partierna i Saint Louis publikknipande: det begås mänskliga fel och det är det som engagerar schackentusiaster världen över. Korrekta remipartier är inte lika fantasieggande.

Kommentatorerna har tillgång till datoranalyser. Det är bra att ha tillgång till facit, men det får göras med respekt för spelarna. Maurice Ashley menade, med tillgång till datoranalyser, att det var ”otroligt” att Nakamura missade ett pjäsoffer på f2 (21...Lxf2+!). I intervjun efter partiet förklarade Nakamura att han visst sett den möjligheten, men att han hade sett oklarheter längre fram i analysen. Datornanalyserna visade att det inte fanns grund för oro, men Nakamura är bara en människa. Det är en kommentators uppgift att finna de bästa dragen med hjälp av analysprogram, men det måste alltid ske med respekt för att det är människor som sitter vid brädena och gör så gott de kan.

Även Magnus Carlsen gjorde ett grovt fel av det slag som vi alla gör. I diagramställningen nedan förkastade han några drag tidigare i partiet 31.Sh2 på grund av svaret 31...Td1+. I diagramställningen började han analysera 31.Dh2 och tyckte inte om vad han såg. I tidsnöden återgick han så till 31.Sh2 och hade då glömt de tidigare analyserna. Plötsligt såg han en möjlighet som fick honom att tro att han kunde vinna.

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 
Vit drar31.Sh2?
Caruana: "På 31.Dh2 hade jag planerat att spela 31...De8 och om då 32.Te1 så vinner 32...Lf2 (33.Tf1 Th5 eller 33.Te2 Td1+). Min första tanke var 32...Th5, men det är sämre på grund av 33.Sh4 Lf2 34.Te4."
31...Td1+
Carlsen hade sett 31...Te5? 32.g4! och glömt bort partidraget.
32.Txd1 Dxd1+ 33.Sf1 Dxf1+ 34.Kh2 Dg1+ 35.uppg.
35...De3+ är på gång.

För övrigt måste det var mycket svårt att spela på topp med kontraktproblemen hängande över sig.

Levon Aronian spelade alltför aggressivt mot Maxime Vachier-Lagrave och bestraffades.

Rond 3
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 0-1 
Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian 1-0 
Veselin Topalov – Hikaru Nakamura 1-0

Det finns rondreferat hos TWIC, Chess24, Chess.com och Chessbase.

Poängställningen efter tre ronder:
Fabiano Caruana 3; Maxime Vachier-Lagrave och Levon Aronian 1,5; Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura och Veselin Topalov 1 poäng.

Rond 4 (lördag klockan 21)
Fabiano Caruana – Levon Aronian 
Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura 
Magnus Carlsen – Veselin Topalov

* * * * *

I Barcelona spelade Erik Blomqvist upp en vinstställning mot Alexander Fier men satte bort sig och förlorade. Den stora positiva överraskningen var att Patrik Lyrberg besegrade Fernando Peralta, Argentinas förstabordsspelare i Tromsø, och nu är det Patrik som ligger en halv poäng efter ledarkvartetten. Poängställningen.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.