torsdag 28 augusti 2014

Sinquefield Cup – rond 1

Sextett i Saint Louis: Hikaru Nakamura, Magnus Carlsen, Veselin Topalov, Fabiano Caruana, Levon Aronian och Maxime Vachier-Lagrave. Foto: Chess-News.ru

Två timmar in under första ronden i Sinquefield Cup drog en rejäl åskstorm in över Saint Louis och ett blixtnedslag slog ut sju tv-apparater i spellokalen. Det var lokal storm även i partiet mellan Maxime Vachier-Lagrave och Magnus Carlsen med angrepp och motangrepp. Till slut var fransmannen glad att kunde framtvinga remi.

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen 
Vit drar30.Txg5+!
Efter partiet förklarade Magnus att han hade missat den möjligheten.
30...Kxg5 31.Dg7+ Tg6 32.De5+ f533.h4+ Kh5 34.Dxf5+ Kh6 35.Df8+ Kh5 36.Df5+ Kh6 37.Df8+ Kh5 38.Df5+ remi

Veselin Topalov spelade alltför tufft mot Fabiano Caruana och försvagade sin kungsställning. Det kunde Caruana utnyttja och vinna. Levon Aronian kunde ha avvecklat till ett fördelaktigt slutspel mot Hikaru Nakamura, men missade den möjligheten och fick nöja sig med remi.

Rond 1
Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen remi 
Levon Aronian – Hikaru Nakamura remi 
Veselin Topalov – Fabiano Caruana 0-1

Det finns rondreferat hos TWIC, Chess24, Chess.com och Chessbase.

Rond 2 (torsdag klockan 21)
Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 
Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave 
Levon Aronian – Veselin Topalov

Carlsen har en förödande statistik mot Nakamura: +10 =15 – 0. Återstår att se om amerikanen kan spräcka nollan.

I min måndagsspalt i Sydsvenskan angav jag 31 augusti som sista dagen för VM-kombattanterna att signera kontraktet för spel i Sotji. Nu visar det sig att det är den 29 augusti som gäller, det vill säga i morgon. Carlsens manager Espen Agdestein har förklarat att det inte blir någon underskrift på kontraktet med de förutsättningar som nu gäller. Fide har hotat att då frånta Carlsen VM-titeln. Det mest dramatiska i schackvärlden just nu är inte själva turneringen i Saint Louis.

* * * * *

Erik Blomqvist är i delad ledning i Barcelona och idag har han vit mot tredjerankade Chandi Sandipan. Poängställningen. Fyra ronder återstår.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.