fredag 8 augusti 2014

OS i Tromsø – rond 6

The Magnus Carlsen Show med Fabiano Caruana som gästartist. Foto: David Llada / tromso2014.jalbum.net

Det här är alltså en lagmästerskap men det är ändå The Magnus Carlsen Show som skapar det största intresset, inte medaljstriden. Det märktes inte minst idag då han spelade med världstrean Fabiano Caruana. Inför detta möte hade Fabiano med vit besegrat Magnus två gånger i rad, varav ett snabbparti. Det annonserades följaktligen som ett revanschmöte.

Magnus gjorde ett överraskande öppningsval: Skandinaviskt, 1.e4 d5 2.exd5 Dxd5 3.Sc3 Dd8!?. Även om det inte var i öppningen som Magnus vann partiet kan man förvänta sig att denna variant nu införlivas i många amatörers repertoarer. Det blev ett positionellt manövrerande där Magnus så småningom fick initiativet och då är han som bekant för det mesta omedgörlig. Det slutade med att Norge slog Italien med 3–1.

Vladimir Kramnik kom ner på jorden efter vinsten mot ärkefienden Veselin Topalov i förra ronden. Nu spelade Ryssland mot Uzbekistan.

Rustam Kasimdzjanov – Vladimir Kramnik 
Vit drar


29.Txf7! Kxf7
På 29...Dxf7 följer 30.Lxh7+ Kf8 31.Dd6+ De7 (31...Ke8 32.Lg6) 32.Tf1+ Ke8 33.Lg6+ med matt.
30.Lxh7+ uppg.
På 39...Ke7 följer 40.De5+ Kd7 41.Lf5+ Kd8 42.Dc7+ Ke8 43.Lg6+ med matt. Men Ryssland vann matchen.

Det kändes rätt tryggt när Sverige tog ledningen mot Estland med vinster på bord 3 och 4. Nils hade då fördel medan Tiger hade stora problem. När Tiger gav upp hade Nils ett slutspel med torn och löpare mot torn. Även om det bara behövdes en halv poäng för att säkra matchsegern kunde han göra ett nästan riskfritt vinstförsök. När femtiodragsregeln var nära att avsluta partiet gav Nils upp vinstförsöken och accepterade remi.

Sverige – Estland 2,5–1,5 
Nils Grandelius – Ottomar Ladva remi 
Tiger Hillarp Person – Tarvo Seeman 0-1 
Hans Tikkanen – Juri Krupenski 1-0 
Emanuel Berg – Roman Jezov 1-0

Poängställningen i öppen klass efter sex ronder. Azerbajdzjan är i fortsatt ledning.
I morgon spelar Sverige mot Spanien.


Pia Cramling har 5,5 av 6 på förstabordet. Foto: David Llada / tromso2014.jalbum.net

I Sveriges match mot Vietnam i damklassen var Jessica den av alla som kom bäst ut ur öppningen. Det blev en merbonde och klart bättre ställning, men i mittspelet tappade hon allt och förlorade. Inna förlorade också och som tidigare blev det Pia och Ellinor som fick kliva fram och ta poäng. Ellinor vann ju mästarklassen i Borlänge och nu har hon ett nytt kanonresultat på gång: i likhet med Pia har hon 5,5 poäng av 6 möjliga.

Sverige – Vietnam 2–2 
Pia Cramling – Thi Mai Hung Nguyen 1-0 
Inna Agrest – Thi Nhu Y Hoang 0-1 
Ellinor Frisk – Thi Bao Tram Hoang 1-0 
Jessica Bengtsson – Phuong Hanh 0-1

Poängställningen i damklassen efter sex ronder. Topprankade Kina leder närmast före andrarankade Ryssland. Inga överraskningar där inte.
I morgon spelar Sverige mot Litauen.

Rekommenderade webbplatser under OS:
Svenska landslagsbloggen
Axel Smith rapporterar på schack.se
Bergensjakk och Sjakkfantomet
TWIC och Chessbase

* * * * *

”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” finns fortfarande på lager. Priset är 140 kr och fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.