onsdag 6 april 2016

Michael Wiedenkeller i delzonturnering

Michael Wiedenkeller inledde med remi med Fred Berend, en annan spelare från Luxemburg. Foto: sn2016.flde.lu

När Michael Wiedenkeller segrade i det första European Small Nations Individual Chess Championship (zon 1.10) i Larnaca 2014 gav det honom en entrébiljett till världscupen i Chanty-Mansijsk året därpå. Där förlorade han i första omgången mot Levon Aronian, men han gav faktiskt världsstjärnan en hård match. Michael representerar Luxemburg sedan 2010, men med sitt svenska medborgarskap kan han också spela med i SM.

Nu pågår det andra European Small Nations Individual Chess Championship på Michaels hemmaplan Luxemburg, och där möter Michael spelare från Andorra, Cypern, Guernsey, Färöarna, Jersey, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco och San Marino. En förlust i andra ronden mot cyprioten Andreas Keliris var en missräkning, och efter sex ronder ligger Michael en poäng efter ledarduon Helgi Dam Ziska och Fred Berend. Idag är det vilodag och sedan återstår det fem ronder.

Helgi Dam Ziska är den ende av de tolv som finns över 2500-strecket på elo-skalan. Han kan mycket väl bli den förste spelaren från Färöarna i världscupen. Då handlar det om världscupen i Tbilisi, Georgien, den 1–15 september 2017.

Ett intressant slutspel från fjärde ronden:

Danilo Volpinari – Fred Berend 
Vit drar


Om tillfälle ges är vit beredd att offra en lätt pjäs på c-bonden. I förbigående kan noteras att tornet inte kan slås. En viktig sak för vit i den här ställningen är att hålla svarts kung utanför spelet vilket Volpinari kunde ha gjort det med 49.Ld5!, till exempel 49...Kg4 50.Kf1 (på väg mot d2) 50...Kh3 51.Ke1 Kxh2 52.Kd2 och c-bonden faller med lätt remi.
49.h3? Ke4 50.g4 Kd4 51.La6 Tb6


52.uppg.
Löparen har kört fast och efter 52.Lb5 Txb5 53.axb5 Kxd3 triumferar c-bonden.

Poängställningen efter rond 6.

* * * * *

I den pågående First Saturday-turneringen i Budapest finns Tom Rydström med i GM-gruppen, där han är näst lägst rankad. I de två första ronderna mötte han stormästare och det blev förlust mot Milos Pavlovic och remi med Milan Pacher. Efter vinst i tredje ronden har han femtio vinstprocent.

Poängställningen efter rond 3.

* * * * *

Adam Brzezinski är ende svensk i Colin Crouchs minnesturnering i London. Han har fått en bra start med 3 av 4. Länkarna till denna och andra aktuella turneringar finns i den oumbärliga högerspalten. Från London är det som synes direktsändning.