tisdag 12 april 2016

Semesterkänsla i Bangkok

Tredje ronden är i gång. Foto: bangkokchess.com

Man kan få en känsla av att det har smugit sig in en semesterkänsla hos en del av de topprankade stormästarna i Bangkok Open. Det är inte alltid koncentrerat hårdarbete vid brädet. Nigel Short förlorade i tredje ronden mot vietnamesen Son Dang Hoang, och andra stormästare har tappat halvor i de tre första ronderna. Loek van Wely finns med bland fullpoängarna, men han levde lite farligt mot Mary Ann Gomes från Indien, som har den kvinnliga stormästartiteln.

Mary Ann Gomes – Loek van Wely 
Vit drar


26.Sf3?
Springaren var hotad, springaren retirerar. Här fanns en skön möjlighet för vit: 26.b4!!, till exempel 26...Lxb4 27.Dxd5 Dxd5 28.Lxd5 Lxe1 29.Lxf7+ Kf8 30.Lxe8 Kxe8 31.Lxd4 och vit vinner, eller 26...Sxc2 27.Sxf7! Kxf7 28.Txe8 Kxe8 29.bxc5 Dxc5 30.Dd2 med idén f5-f6 och svarts kung är mycket illa ute.
26...Lb4 27.Txe8+ Txe8


28.La3?
Damen måste uppsöka sitt enda flyktfält, a7, varefter vit kunde ha kämpat på. Tanken bakom partidraget var bland annat 28...Lxa3 29.Sxd4, men ...
28...Sxf3 29.uppg.
Vit förlorar pjäs. 29.Lxb4 faller ju på 29...Dxh2 matt.

Björn Ahlander manövrerar en halv poäng bakom ledargruppen och rör sig mot hetluften.

Resultat rond 2
Resultat rond 3
Poängställningen

* * * * *

Tiger Hillarp Persson mot Arne Hagesæther i första ronden i Jersey Open (remi). Foto: jerseychessclub.com

Lille. Efter fyra ronder i Luc Open delar Erik Blomqvist ledningen efter fyra raka vinster med indiern G A Stany. De möts idag.

Jersey. Tiger Hillarp Persson är topprankad i Jersey Open. Han har gått ut löst med remi, vinst, remi.

För kompletta resultatredovisningar: det finns länkar under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten.

* * * * *

Uppsnappad syrlig kommentar när vi lämnade Malmö Stadion igår efter 1–2 mot Sundsvall: ”Dom har i alla fall pengar på banken.”

Jag har ännu inte blivit klok på om Allan Kuhn är fågel eller fisk. Enligt tv-kommentatorn Anders Andersson är Malmö FF:s nye tränare ”jovialisk”. Det var även Åge Hareide och han skapade dessutom goda resultat. ”Har Allan Kuhn rätt spelare för att driva igenom sin spelidé?” frågar sig Fredrik Lindstrand i Sydsvenskan. Och då är väl följdfrågan: har MFF rätt tränare med tanke på de spelare som finns i truppen. Fem insläppta mål mot Jönköping och Sundsvall, och MFF:s försvarsspel påminner om en hönsgård.

Vad gäller MFF:s nya spelare: det går att fynda i frysboxar, men risken finns också att spelares bäst före-datum har gått ut.

Igår satt jag några meter bakom MFF:s bänk och kunde följa Kuhn när han stod och vrålade vid sidlinjen. Jag är rätt bra på danska men jag förstod inte mycket trots den uppskruvade volymen. Det såg rätt lustigt ut när Vladimir Rodic stannade upp och försökte förstå, men av hans min och kroppsspråk att döma förstod han ingenting. Det lilla jag förstod var kommentarer av det slag man kan höra övertända pappor skrika ut när de följer sina barn på knattefotboll. Nej, det räcker inte att vara jovialisk, nu vill vi se resultat. Det som erbjuds duger inte.