fredag 8 april 2016

Remi i toppmötet

Helgi Dam Ziska kan vara på väg mot världscupen. Foto: sn2016.fIde.com

Idag var det dubbelrond i delzonturneringen i Luxemburg och vi fick se ett toppmöte mellan Michael Wiedenkeller och Helgi Dam Ziska i kvällsronden. Med tanke på att Ziska hade ett enpoängsförsprång var det viktigt för Michael att försöka vinna för att komma ifatt. Det blev Sämischvarianten i Kungsindiskt med Michael bakom de vita pjäserna och det började lovande. Bonde under satsade Ziska på ett kvalitetsoffer för att skapa en obalanserad ställning.  Det blev ett slutspel där Michael satt med kvaliteten över, men det fanns inte någon möjlighet att komma åt Ziskas säkert placerade kung. Här är partiet.

Ziska leder på 7,5 poäng, en halv före Andreas Kelires och Oscar de la Riva. Två ronder återstår. Poängställningen. Sista rondens parti Keliris–Ziska kan komma att avgöra vem av dem som kan se fram emot en plats i världscupen 2017.

* * * * * 


Chao Li kan börja förbereda sig för Norway Chess. Foto: Katerina Savina, qatarmastersopen.com

I Norway Chess ersätts Sergej Karjakin av Chao Li, rankad på femtonde plats i världsrankingen. Kinesen var beredd att göra en uppoffring när chansen dök upp. Han skulle ha gift sig den 30 april, men det blir ett uppskjutet bröllop.

När Magnus Carlsen vann Qatar Masters Open vid juletid var Chao Li en av dem han besegrade. Nils har mött kinesen två gånger med gott resultat, men de partierna ligger några år tillbaka i tiden:

Li Chao – Nils Grandelius, Wijk aan Zee (grupp C) 2010   0-1
Li Chao – Nils Grandelius, Sigemanturneringen 2012   remi