söndag 24 april 2016

Norway Chess – rond 5

Foto: Altibox Norway Chess

JESPER HAMARK:
Efter fyra ronder i Stavanger: småsömnigt. En remi här, ett försiktigt spel där. Med undantag för Magnus Carlsen och för den friskt satsande och till synes totalt orädde Nils Grandelius, har spelarna gjort störst intryck i efteranalyserna. Som i uppföljningen till mötet mellan Vladimir Kramnik och Anish Giri. Det började varligt – som en spegling av partiet – men efter tio minuter lossnade det. Kramnik verkade avslappnad och Giri var uppenbart glad med remi som svart, så har han också förlorat hundra eller så partier mot den ryske exvärldsmästaren. Båda smattrade iväg varianter, Kramnik mest, och ingen lyssnade överdrivet noga på vad den andre sa. När partianalysen var uttömd, vände sig Jan Gustafson till Kramnik:

The kid, han blir bättre och bättre?!

– Tja, han fick remi idag. Han kanske till och med besegrar mig en vacker dag, även om det är svårt att tro.

Giri tog kommentaren med gott humör och förklarade att han har problem med en enda spelare, Kramnik just, och att hans resultat skulle förbättras bara ryssen gick i pension. Kramnik, i fin eftersnacksform:

– Men jag spelar ju alltid i samma turneringar som du, varför skulle jag dra mig tillbaka?

I dagens rond, den femte, fortsatte Grandelius kamp mot världseliten. På andra sidan brädet: Veselin Topalov. I mittspelet gick något fel för svensken. I artonde draget inledde Topalov en manöver som enligt Peter Svidler gav Grandelius ”en drömställning”. Men det omdömet stämde dåligt, vilket Svidler efter hand insåg. Topalov hade i själva verket spelat utmärkt och det fortsatte han med ändå till slutet.

Ytterligare ett parti gick till avslut:

Pentala Harikrishna – Chao Li 
Vit drar


Chao Li har spel på de svarta fälten och skulle stå helt okej om det inte vore för ...
24.f4! exf4 25.e5! Df5
25…dxe5 26.Se4 är inte heller kul. Efter ...
26.e6 f3 27.Dh2 Lxe6 28.dxe6 Dxe6


... hade Harikrishna inga större problem att förvalta merpjäsen.

I övrigt: Carlsen misslyckades som vanligt med att besegra Giri, så något världsmästarbesök i Chess24-studion efter partiet blev det inte. Norrmannen är en bättre schackambassadör när det går bra.

Turneringsreferat på Chess.com, Chess24, Chessbase och TWIC
Partierna genomspelbara

Rond 5
Vladimir Kramnik – Pavel Eljanov remi 
Levon Aronian – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Magnus Carlsen – Anish Giri remi 
Pentala Harikrishna – Chao Li 1-0 
Veselin Topalov – Nils Grandelius 1-0

Poängställningen efter fem ronder:
Magnus Carlsen 3,5; Vladimir Kramnik, Maxime Vachier-Lagrave och Veselin Topalov 3; Anish Giri, Pentala Harikrishna och Levon Aronian 2,5; Chao Li och Pavel Eljanov 2; Nils Grandelius 1 poäng.

Rond 6 (måndag kl 16)
Pavel Eljanov – Nils Grandelius 
Chao Li – Veselin Topalov 
Anish Giri – Pentala Harikrishna 
Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen 
Vladimir Kramnik – Levon Aronian

* * * * *

SG Solingen segrade i tyska Bundesliga efter tio år med OSG Baden Baden i topp. I sista ronden förlorade – liksom deras klubbar – både Emanuel Berg, SC Hansa Dortmund och Stefan Schneider, FC Bayern München. Sluttabellen och partierna genomspelbara.

En kombinationsövning från slutronden idag:

Jaroslaw Krassowizkij, SV Griesheim – Robin van Kampen, SG Solingen
Svart drar


Hur avslutar svart på bästa sätt? Lösningen finns sist i inlägget.

Stavanger. Norge vann den dubbelrondiga landskampen mot Sverige med sammanlagt 23,5–12,5. Individuella resultat och partierna genomspelbara.

Halkidiki. Lite grann som en förlängning av landskampen i Stavanger möttes Sverige och Norge även i veteranernas lag-EM 65+. Det blev remier på de fyra veteranborden. Poängställningen efter sex ronder och partierna genomspelbara.

Ballerup. Jonny Hector inkasserade förstapriset i Copenhagen Chess Challenge med en poängs marginal till tvåan Mads Andersen. Med sitt elo-resultat svingar sig Jonny åter över 2500-strecket. Slutställningen och partierna genomspelbara.

* * * * *

I partiet Krassowizkij–van Kampen följde 46...Sc5+ 47.Kb4 Txa4+! 48.Txa4 Db2+ 49.Db3 Sd3 matt. Här gäller väl regeln att man sätter matt med den pjäs som betraktas som materiellt mindre värd, alltså inte 49...Dxb3 matt.