fredag 29 april 2016

Garri Kasparov i kamp med världseliten

Hikaru Nakamura mot Garri Kasparov, som är på väg att hämta hem springaren från b4. Foto: Lennart Ooates

Garri Kasparov slutade sin professionella schackkarriär för elva år sen, och sedan dess har det blivit uppvisningsschack med blixt och simultanföreställningar. Nu är han i Saint Louis på ett tuffare uppdrag: The Ultimate Blitz Challenge där han möter de tre främsta i USA-mästerskapet: Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura och Wesley So. Det var trippelrondigt igår och vi får samma dos ikväll.

Betänketiden är speciell. Grunden är femminutersblixt, men när den ene har gjort ett drag går tre sekunder innan den andres tid börjar gå. Med tre sekunders tillägg efter varje drag kan man bunkra tid, det kan man inte med det system som tillämpas i Saint Louis.

Det var inte lätt att veta hur Kasparov skulle klara den här utmaningen. Det är bara att instämma i kommentatorn Yasser Seirawans omdöme: det var faktiskt Kasparov som dominerade tillställningen. Smått otroligt med tanke på att Kasparov möter tre spelare som finns med bland världens tio högst rankade.

Det började med att Kasparov spelade ut So i första ronden och det fortsatte i stort sett i samma stil. I andra ronden inträffade dock en malör som något dämpade glansen kring Kasparovs comeback i kamp med världseliten. Det var i den här ställningen:

Hikaru Nakamura – Garri Kasparov 
Svart drarKasparov spelade 26...Sb4?. Han hade lämnat springaren åt sitt öde på b4 och var på väg att omställa uret, när han upptäckte att det förlorar efter 27.Lc5. Då grep han tag i springaren igen, lät den pendla mellan d5 och b4 medan Nakamura med ett stillsamt leende kollade på domarens reaktion. Så styrde Kasparov över springaren till f4 i stället, och det blev inte något domaringripande. Kasparov är Kasparov och arrangörerna ville tydligen inte på något sätt stöta sig med hedersgästen, som för övrigt har förklarat i förväg att hans prispengar går till den amerikanska OS-satsningen. Springarens krumsprång fick passera och Nakamura tog det med jämnmod. Hans kommentar efteråt: ”Jag tar kanske inte den här turneringen på lika stort allvar som han gör.” Maurice Ashley frågade även Kasparov om malören och den legendariske exvärldsmästaren lyckades slingra sig likt en slipad politiker. (Det blev remi.)

Partierna genomspelbara.

Ikväll kan det bli en redig kanalkrock: The Ultimate Blitz Challenge återupptas klockan 19.50 och då kan vi vara mitt inne i en dramatisk upplösning i Stavanger. Dessutom måste jag lägga tid på att kurera min förkylning och leta pizzarecept. Snörvel, puh.