fredag 15 april 2016

Inventering pågår – del 3

Holger Norman-Hansen med cigarr och Anton Fridh med pipa. Foto: LG

I min omfattande inventering sorterar jag även gamla bilder. En del publiceras sedan en vecka tillbaka som synes på mitt Twitterkonto och jag är överväldigad av responsen. Spanjoren David Llada är världens hetaste schackfotograf för tiden och när han prisar mina gamla bilder blir jag självfallet glad. Motivet är det viktigaste och till varje bild finns egentligen en berättelse, men den delen får jag ta i ett annat sammanhang. (Ett Twittermeddelande är begränsat till 140 tecken.)

Andra bilder platsar bättre här på bloggen. Bilden ovan fick mig att fundera över vilket år rökförbudet i spellokaler infördes. Det är alltså Holger Norman-Hansen (1899–1984) med cigarr som möter Anton Fridh (1919–1996) med pipa, och det är sista ronden i Malmö Open 1977. Anton vann partiet och kom på delad tredjeplats.

* * * * *

Wesley So vann övertygande i första ronden i USA-mästerskapet. Foto: uschesschamps.com

Saint Louis. Bland de tolv i USA-mästerskapet finns det tre som hade platsat i Norway Chess nästa vecka: Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura och Wesley So, som ligger på plats 3, 6 och 10 på världsrankingen. Alla tre vann i första ronden, So snabbast mot Gata Kamsky. Direktsändning av rond 2 pågår i skrivande stund. Partierna genomspelbara.

Bangkok. Det blev remi i sjunde rondens parti mellan Jan Gustafsson och Loek van Wely i Bangkok Open. Tre spelare tog chansen att ansluta sig till dem på 6 poäng. Björn Ahlander hade bonde över i ett tornslutspel mot kinesiske junioren Nie Xinyang men det gick inte att vinna. Remi och summa 5 poäng. Poängställningen.

Lille. Erik Blomqvist segrade i Luc Open! Av ett halvdussin spelare på 7 poäng hade han bäst särskiljning. Slutställningen.

Jersey. Inför morgondagens slutrond i Jersey Open leder Mark Hebden en poäng före Jovanka Houska. Poängställningen.

För kompletta resultatredovisningar: det finns länkar under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten.