tisdag 19 juni 2018

Grand Chess Tour i Paris

Vladimir Kramnik har fått ett wildcard i Paris. Foto: Lennart Ootes, GCT 

Efter säsongens GCT-premiär i Leuven har sällskapet dragit vidare till Paris. Det blir tre dagar snabbschack och två dagar blixt med start imorgon.

Anish Giri fick ett wildcard i Leuven, ett kort som Vladimir Kramnik nu tar över. En påminnelse om att Magnus Carlsen inte deltar i årets GCT-serie, inte ens tillfälligt med ett wildcard i bakfickan.

* * * * *

BREMEN. Björn Ahlander hamnade på nytt i ett besvärligt slutspel och motståndaren avgjorde i praktiken med ett snyggt löparoffer.

Spartak Grigorian – Björn Ahlander 
Vit drar

45.Lf5!!
Det tjänar ju ingenting till att avböja pjäsoffret och överge e6-bonden.
45...exf5 46.gxf5 Sd7 47.Kg4 Lg5 48.f6 Sf8 49.Kf5 Le3 50.e6


Sällan såg man tre så skräckinjagande förbundna fribönder.
50...Sxe6 51.Kxe6 d4 52.Ke7 Lg5 53.Lxd4 h5 54.Ke6 uppg.

Efter det delar Spartak Grigorian ledningen med Nikolas Wachinger på 3 poäng. Resultat och partier.

TEPLICE. Oskar von Bahr missade taktiska remichanser i fjärde ronden i Teplice Open mot ryske stormästaren Jevgenij Romanov.

Oskar von Bahr – Jevgenij Romanov 
Vit drar

Efter 44.Dc8+ Kh7 45.Tc7! med hotet Df5+ har vit det motspel som krävs för att skapa ömsesidiga chanser. Det var sämre med det efter det av Oskar valda 44.Tf2. Hela partiet.
Resultat och partier.

HERSONISSOS. David Bit-Narva besegrade tyskan Ulrike Storkebaum i rond 4 i Hersonissos Open och tog sig upp på 3 poäng. I nästa rond möter han belgaren Daniel Vanheirzeele. Resultat och partier.

ORTISEI. Tolvårige Rameshbabu Praggnanadhaa kuskar omkring från turnering till turnering; nu är han i Italien och ad Gredine Open. Han spelade remi mot veteranen Hans-Joachim Hecht och har i övrigt vunnit mot tre lägre rankade spelare. Imorgon möter han GM Jaime Santos från Spanien, den ende som har maximala 4 poäng. Håkan Hansson förlorade i rond 4 och står kvar på 1,5 poäng. Resultat och partier.

NIKSIC. En dålig dag för Pia Fransson och Anna Lindgren i amatör-EM U2000. Förluster och efter sju ronder står de kvar på 3 respektive 2 poäng. Turkiskan Oyku Ince Safiye är i topp på 6 poäng. Resultat och partier.