fredag 8 juni 2018

Sergej Karjakin behåller rekordet

Tolvårige Rameshbabu Praggnanandhaa i Heraklion. Foto: heraklionchess.com

Indiern Rameshbabu Praggnanandhaa hade ännu inte fyllt elva år när han blev världens genom tiderna yngste IM. Tolv år gammal tog han sin första GM-inteckning vid fjolårets junior-VM i Italien, och det spekulerades livligt om han skulle bli den yngste stormästaren genom tiderna. Det rekordet har Sergej Karjakin, som var tolv år och sju månader när han erövrade GM-titeln.

Mitt upp i detta kom Vishy Anand med ett gott råd till sin unge landsman, det att Praggu skulle ta lätt på rekordet och koncentrera sig på att utveckla sin förståelse för spelet. En klok mans ordination. 

Praggu tog sin andra GM-inteckning i Heraklion i april, men han lyckades inte ta en tredje och slutgiltig inteckning innan den 10 mars, då tiden för en ny rekordnotering rann ut. Han var förmodligen besviken, men kanske också en aning lättad.

Nu spelar han liksom Tiger Hillarp Persson i GM-turneringen i Apeldoorn. Båda förlorade idag i rond 2. Praggu har inlett med två förluster. Jakten på GM-titeln fortsätter, men Praggu lär inte uppnå det målet i Apeldoorn.

Det noterades ingen remi i dagens fem partier. Här den mest anmärkningsvärda omsvängningen:

Alexandr Fier – Arthur Pijpers 
Vit drar

Det finns flera vägar för vit fram till slutdestinationen Mattsättning, till exempel 51.Sc6+ Kc7 52.Sd8 och så vidare. Men det finns också falluckor.
51.Td7?? Se5!
Vits springare är naturligtvis inte välkommen till c6, och när det olycksaliga tornet på d7 dessutom hotas vinner svart ett avgörande tempo.
52.Te7 f2


Vits tre förbundna fribönder är blaha blaha jämfört med f-bonden.
53.Txe5 f1D 54.Kb4 Df6 55.uppg.

Resultat och partier.