fredag 22 juni 2018

Grand Chess Tour i Paris – dag 3

Wesley So segrade i snabbschacksturneringen. Foto: Lennart Ootes, GCT

Wesley So har fint flyt och efter triumfen i Leuven blev det nu en förstaplats i snabbschacksturneringen i Paris. I andra ändan av tabellen: Fabiano Caruana lyckades undvika sistaplatsen, men i dagens upphämtning med vinster mot Vladimir Kramnik och Levon Aronian hade även han flyt:

Fabiano Caruana – Vladimir Kramnik 
Svart drar

Kramnik spelade 37...Db8 och missade därvid ett snyggt vinsdrag: 37...Dh6!! som hotar både att slå tornet på d2 och att fånga damen med g6-g5.

Ställningen efter snabbschacksturneringen
Wesley So 12; Hikaru Nakamura och Sergej Karjakin 11; Levon Aronian, Vishy Anand och Maxime Vachier-Lagrave 9; Fabiano Caruana 8; Alexander Grisjtjuk, Sjachrijar Mamedjarov och Vladimir Kramnik 7 poäng

Partierna genomspelbara
Direktsändningen

* * * * *

BREMEN. Björn Ahlander pressade Oleksii Molchanov och hade merbonde, men ukrainaren lyckades rädda en halva. Med två ronder kvar leder Molchanov på 4,5 poäng. Björn finns med i förföljargruppen på 4 poäng. Resultat och partier.

TEPLICE. I sjunde ronden i Teplice Open förlorade Oskar von Bahr mot Leandro Krysa. Ryssen Jevgenij Romanov är ensam i topp på 6 poäng. Oskar har 4,5 poäng. Resultat och partier.

HERSONISSOS. Det blev ingen stormästarskalp för David Bit-Narva i Hersonissos Open. Det blev en nolla mot Aleksander Delchev. Theo Hommeles från Nederländerna leder på 6,5 poäng, medan Delchev är den ende på 6 poäng. Resultat och partier.

ORTISEI. Tätgruppen i ad Gredine Open, som bestod av Jaime Santos, Ivan Saric och Rameshbabu Praggnanandhaa, fick en fjärde medlem i Luca Moroni. De har 5,5 poäng efter sju ronder. Håkan Hansson spelade remi mot en högre rankad schweizare. Resultat och partier.

OSLO. I första ronden i Oslo SS International vann Tiger Hillarp Persson, den ende svenske spelaren i deltagarlistan, programenligt mot norrmannen Frode Lillevold. De följande fyra dagarna bjuder alla på dubbelronder. Resultat och partier.

* * * * * 

Susan Polgar mot Pia Cramling vid OS i Thessaloniki 1988. Foto: Lars Grahn

Som framgår i Twitterflödet i den oumbärliga högerspalten finns en stor intervju med Pia Cramling hos Chessbase. Där berättar hon bland annat om sina många framträdanden i schack-OS alltsedan Buenos Aires 1978 – alltså för fyrtio år sen! – och varför hon och dottern Anna inte ska vara med i Batumi. Läs och begrunda!

* * * * *

Och nu ska jag lägga sju maskrosor under huvudkudden och drömma om ett skönhetspris i Ronneby.