söndag 3 juni 2018

Norway Chess – rond 5

Fabiano Caruana besegrade kockkollegan Sergej Karjakin. Foto: Lennart Ootes

Ding Liren har övergått från att vara deltagare i Norway Chess till en tillvaro som konvalescent. Höftoperationen var lyckad, men han har tvingats bryta turneringen. Hans tre partier kommer att eloberäknas, men han stryks i turneringstabellen, hans tre remier plockas bort. Nu får vi en haltande tabell.

I bekännelsebåset berättade Magnus Carlsen att han kollade på motståndaren Vishy Anands 9...Da5 för tretton år sen, men att han hade glömt sina analyser. I kommentatorrummet förklarade Anand att han kollade på draget i fråga igår – men att han också hade glömt en del av sin prepp. Carlsen var missnöjd med att inte ha fått ut mer med de vita pjäserna och det bidrog nog till att han inte ville vara med i efteranalysen med Simen Agdestein och Anna Rudolf. Där ställde Anand upp och han var nöjd med remin.

Fabiano Caruana låg sist i tabellen inför mötet med den dittills obesegrade Sergej Karjakin. Dessa båda var lagkamrater i kocktävlingen där de fick nöja sig med tredjeplatsen, enligt Caruana för att de glömde att koka vitkålen. En olycklig bortsättning. I partiet var det försvarsmästaren Karjakin som stod för missarna.

Caruana fick upp en klart fördelaktig ställning och Karjakins tidsnöd försvårade hans försvar. I kommentatorrummet ägnade Caruana den här ställningen en del uppmärksamhet:

Fabiano Caruana – Sergej Karjakin
Svart drar

Vad händer om svart slår på b4? Det kräver en djupare analys och det hade Karjakin inte tid med. Han valde det till synes solidare 23...Te7. På 23...Sxb4 hade Caruana kollat på 24.Lxf7+ Kxf7 25.Dxc7+

analys

och noterat att 25...Te7 faller på 26.Sg5+! Dxg5 27.Dxd6 Sd5 28.Tf5 Dg6 29.Txd5. Men svart kan i stället spela 25...Kg8 och Caruana gav den möjliga fortsättningen 26.Dxb7 Sd3 27.Sd4 (27.Te2 Sf4) 27...Sxf2

analys

28.Txf2? med oklart spel. Datorn signalerar vit vinst efter alternativet 28.Sf5!. Det draget hade Caruana säkert funnit om ställningen uppkommit i partiet.

Partiet slutade hur som helst med vinst för Caruana som med det kravlade sig upp till femtio vinstprocent.

Rond 5
Sjachrijar Mamedjarov – Hikaru Nakamura remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian remi 
Fabiano Caruana – Sergej Karjakin 1-0 
Wesley So frirond

Partierna genomspelbara
Direktsändningen på turneringssajten

Ställningen efter fem ronder:
Magnus Carlsen 3,5; Sergej Karjakin och Levon Aronian 2,5; Vishy Anand, Hikaru Nakamura, Wesley So, Fabiano Caruana och Sjachrijar Mamedjarov 2; Maxime Vachier-Lagrave 1,5 poäng.

Rond 6 (söndag kl. 16.30)
Levon Aronian – Fabiano Caruana 
Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave 
Vishy Anand – Sjachrijar Mamedjarov 
Wesley So – Magnus Carlsen 
Sergej Karjakin frirond