tisdag 5 juni 2018

Guillermo Garcia Memorial

Guillermo Garcia i Malmö 1985. Foto: Lars Grahn

Strax efter Capablanca Memorial arrangeras sedan många år tillbaka en minnesturnering för en annan framstående kubansk spelare, Guillermo Garcia (1953–1990). För ett par veckor sedan arrangerades Guillermo Garcia Memorial för 27:e gången. Det är ett evenemang som väcker minnen hos mig. Det skrev jag om i TfS nr 6/2004:
Det arrangeras en rad minnesturneringar världen över, och det hör till undantagen att vi har personliga hågkomster av den som hedras. Men när jag nyligen såg internetrapporteringen från tolfte upplagan av Guillermo Garcia Memorial i Villa Clara så väcktes minnen till liv. 
Guillermo Garcia var en av Kubas bästa schackspelare genom tiderna. Han var på vippen att bli VM-kandidat 1982. I interzonturneringen i Moskva spelade han remi med Garri Kasparov i åttonde ronden och låg då i ensam ledning. Men i stället för att slå vakt om sin tätposition fortsatte han sin friska satsning och gick under. Där försvann mycket av gnistan och en del drömmar.
Hösten 1985 bjöd jag in Guillermo Garcia till en öppen turnering i Malmö som skulle spelas vid årsskiftet 1985/86 på Rocents fritidsgård. Det blev en strulig resa från Havanna till Malmö. Han blev sittande i Spanien ett dygn på grund av en flygledarstrejk. Vi i arrangörsstaben hade ingen aning om vad som hade hänt och turades om att bevaka ankommande flygbåtar från Köpenhamn. 
Så kunde kubanska ambassaden i Stockholm ringa och meddela att Garcia var på väg över Sundet. Han anlände och kördes sedan i ilfart till sambandscentralen, mitt kök. Där fanns även andra turneringsdeltagare. Aptiten stillades och schackminnen utväxlades. 
Det hade varit en mycket tröttsam resa för Garcia och i kylslagna Malmö drabbades han av en halsinfektion och tvingades gå på penicillin. Det gick inget vidare för den sympatiske kubanen i turneringen. 
Ett par år senare gick det bättre – och ändå mycket sämre. Garcia kom tvåa i New York Open 1988 och skulle inkassera 10 000 dollar i prispengar. Men de amerikanska myndigheterna konfiskerade pengarna med stöd av en krigshandelslag från 1917 (Trading with the Enemy Act). Det var en följd av att Garcia var kubansk medborgare. 
Kvar finns minnet av en försynt stormästare som aldrig fick chansen till det verkliga genombrottet. Guillermo Garcia omkom 36 år gammal i en trafikolycka den 26 oktober 1990.
Minnesevenemanget i Santa Clara bestod nu av två GM-turneringar, två IM-turneringar och en öppen turnering. Följande partiställning är från en av GM-turneringarna.

Leonardo Valdes – Kevel Oliva 
Vit drar

34.Lxe5!
Det är matt (det hotar 35.Th8+) eller damvinst.
34...Lxe5 35.Dxd3 fxe4 36.Dxb5 Tef8 37.Tf1 Ld4 38.Tg5+


38...uppg.

* * * * *

Nils Grandelius är numera bosatt i Köpenhamn, där man anlitat honom som tränare för danska OS-laget.