söndag 10 juni 2018

Säsongspremiär för GCT

Anish Giri har tilldelats ett wildcard i Leuven. Foto: GCT

På tisdag är det säsongspremiär för Grand Chess Tour 2018. Det blir snabbschack i tre dagar och blixt i två i Leuven, Belgien. Det blir en ny GCT-mästare, för fjolårets totalvinnare Magnus Carlsen är inte med i årets serie. I uppladdningen inför VM-matchen i november ställer han upp i en dubbelrondig sexmannaturnering i Biel i slutet av nästa månad, och sen kan det eventuellt bli spel i OS och Europacupen.

I första GCT-etappen deltar Alexander Grisjtjuk, Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave, Sjachrijar Mamedjarov, Sergej Karjakin, Vishy Anand, Wesley So och Anish Giri (wildcard). Byt ut Grisjtjuk och Giri mot Carlsen och Ding Liren, och vi har samma startfält som i Stavanger.

Visst är det skoj att se världseliten samlad så här, men jag föredrar för min del blandad konfekt – som i Wijk aan Zee.

* * * * *

Det har avverkats fyra ronder i Apeldoorn. Tiger Hillarp Persson har 2 poäng; vinster med svart och förluster med vit. Hans öppningsbehandling med vit mot topprankade brasilianaren Alexandr Fier manar inte till efterföljd: bonde under utan mycket till kompensation efter 14 drag, en timmes sämre betänketid än motståndaren efter 18 drag, och uppgivet efter 38 drag. Hela partiet. Det kan bara bli bättre i Ronneby.

Hugo ten Hertog, en IM från Nederländerna, leder på 3,5 poäng. Dagens vinst:

Hugo ten Hertog – Arthur Pijpers 
Vit drar

Vid första anblicken ser det kanske ut som om löparen biter i sten, men det visar sig att vit kan komma vidare på den långa diagonalen med löparens hjälp.
32.Txe4! Txe4 33.Dc6 uppg.

Resultat och partier.

* * * * *

Magnus Carlsen i träning under första vilodagen i Norway Chess. På träningsschemat inför VM-matchen finns däremot inte snabbschack och blixt i Leuven och Paris. Foto från Carlsens Facebook