söndag 30 december 2007

Delat förstapris för Stellan

Med remi i sista ronden mot Per Andreasen hade Stellan Brynell säkrat minst ett delat förstapris i Øbro Nytår. Simon Bekker Jensen tog chansen att komma i fatt genom att vinna sitt parti i sista ronden. I förra blogginlägget visade vi partiet mellan förstapristagarna. Simon reparerade skadan genom att vinna övriga sex partier, medan Stellan släppte två remier på vägen. Ta en ny titt på bilden i förra inlägget – där har du de båda förstapristagarna.

Vi har redan sett Stellans vackraste drag i turneringen, 20.Sdb5! mot Simon, men följande avslutning bjuder också på en del skönhet:

Svart drar

Ställningen uppkom i tredje ronden i partiet Flemming Borg-Stellan Brynell.
27…e3! 28.fxe3 Txe3! 29.Txf6 Tf3+ 30.Txb6 Td1+ 31.Te1 Txe1 matt

I går fick jag ett snack med Lars Bech Hansen mellan två ronder i Øbro Nytår. Det är alltför sällan man träffar en person som sitter som ordförande i ett större schackförbund – i det här fallet Københavns Skak Union - och som har full koll på vad som ligger i tiden. Jag har mycket stor respekt för Lars kunskap och visioner. I det sammanhanget rekommenderar jag läsning av den intervju jag gjorde med honom i TfS nr 4/07.

Nu berättade Lars bland annat om förberedelserna inför Politiken Cup den kommande sommaren. Han är en av dem som kavlar upp ärmarna och verkligen uträttar något. Det blev ett mycket lyckat evenemang den gångna sommaren och nästa upplaga lovar att bli ännu större och starkare. Senast i raden av stormästare som tackat ja till inbjudan är Vugar Gasjimov från Azerbajdzjan. Med sitt elo 2665 är han topprankad så här långt. Lars framhöll att av de hittills anmälda spelarna ligger snittrankingen på de tio främsta på över 2600. När du gör upp dina sommarplaner så notera att Politiken Cup spelas i Helsingör den 19-27 juli. Feststämning utlovas. Den alldeles utmärkta hemsidan kan du besöka redan nu.