fredag 21 december 2007

Tidskrift för Schack nr 8/07

I går gick TfS nr 8/07 till Posten. Om sorteringspersonal och brevbärare är i hyfsad form så bör numret nå prenumeranterna i mellandagarna. Det innehåller bland annat en artikel om Alexander Aljechins besök i Malmö 1935. Dagen efter kunde man läsa i Sydsvenska Dagbladet: ”Man fick det intrycket att Aljechin ej var i bästa form”. Han förlorade klocksimultanmatchen på Restaurant Kungsparken med 4,5-5,5. Vi har återfunnit fyra av de tio partierna och återger dessa med biografiska notiser om några av de tio utmanarna. Vi startar vid färjeläget:
”När Köpenhamnsfärjan stävade in i Malmö hamn stod en förväntansfull liten grupp lokala arrangörer på kajen. Herrarna gjorde sig beredda att hälsa världsmästaren Alexander Aljechin välkommen till staden. Det var en torsdag kväll den 9 maj 1935. En väderleksrapport i Sydsvenska Dagbladet berättar att det var klar luft och elva grader varmt klockan sju på kvällen. Säkert stod Simon Krenzisky där i sin finkostym.”
Jag har lagt ner åtskillig forskarmöda på denna artikel och det skulle naturligtvis vara jätteskoj om någon läsare kunde komplettera min berättelse om den där vårdagen i Malmö 1935. Och om du inte redan är prenumerant så ordnar du den saken här.