måndag 17 december 2007

Enda förlustpartiet

Jonny Hector och Stellan Brynell delade förstapriset i Malmö Open. Foto: Lars Grahn

”Det har spelats över fyrahundra partier den här helgen och du väljer mitt enda förlustparti.” Det var Jonny Hectors bestickande kommentar när jag förvarnade honom om vilket parti jag hade valt för min veckospalt i dagens Sydsvenskan. Jag tyckte mig dock kunna upptäcka en glimt i ögonvrån. Detta partival lär ha sänkt hans vinstprocent i mina spalter i Sydsvenskan till cirka nittio.

Problemet är att när sista draget gjordes i Malmö Open i går kväll hade jag inte många minuter på mig att lägga sista handen vid spalten. Den skulle i stort sett bara kompletteras med en resultatlista, och sedan gällde det att leverera i tvåhundra knyck.

Det kommenterade partiet måste vara klart i god tid innan dess. När jag valde Jonnys förlustparti mot Viktorija Cmilyte från femte ronden – för övrigt ett mycket underhållande parti - var det Cmilyte som mest liknade en möjlig turneringsvinnare av de båda. Den bedömningen fick jag äta upp ett dygn senare när Jonny delade förstapriset med min granne och korrekturläsare Stellan.

Här borde jag kanske kompensera den sårade med att återge ett av hans sex vinstpartier, men den godbiten sparar jag faktiskt till Tidskrift för Schack nr 1/2008. Glöm för all del inte att prenumerera! En ödmjuk återupprättelse av förstapristagaren kan förväntas.

PS Just som jag ska publicera det här blogginlägget ringer Stellan på dörren för att lämna över lite material till nästa nummer av TfS. Han påpekar ett uppenbart fel i dagens spalt i Sydsvenskan. Det framgår lyckligtvis i texten att han delade förstapriset med Jonny, men i resultatlistan står Stellan som både etta och tvåa. Som sagt, det gick lite väl snabbt i går kväll. Jag räknar med att få en syrlig kommentar från Jonny när han upptäcker misstaget.